-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybkie ciasteczka, które nie idą w boczki, a prosto do serca. Przyda się żółty owoc
Szybkie ciasteczka, które nie idą w boczki, a prosto do serca. Przyda się żółty owoc
Jeśli lubisz od czasu do czasu sobie połasuchować, ale obawiasz się, że nagle spodnie zaczną cię piłować i ni stąd, ni zowąd pojawi się malutka fałdka nad paskiem, spokojnie, nie musisz odmawiać sobie słodkości. Dziś mamy przepis na ciasteczka, które nie zrujnują twojej diety, a świetnie zaspokoją ochotę na słodkie i dodatkowo dostarczą sporo błonnika i potasu. Jak je zrobić? Weź płatki owsiane i kilka dodatków, ale nie zapomnij o bananach.
Ciasteczka owsiane są pysze i śmiało możesz je zajadać do kawki bez wyrzutów sumienia. Zrobisz je z kilku pysznych składników, a banany sprawią, że ciasteczka będą miały mnóstwo naturalnej słodyczy. Owoce dodatkowo zwiążą masę, dzięki czemu ciastka nie będą się rozpadać. Jak zrobić te łakocie? Najlepiej już nagrzewaj piekarnik - to chwila roboty.
Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasteczka z maszynki do mięsa
Ciasteczka owsiane z bananami. Łakocie, które trafiają prosto do serca
Składniki:
- 1 pełna szklanka owsianych płatków błyskawicznych,
- 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka dowolnych, posiekanych lub rozdrobnionych orzechów,
- 2 łyżki bakalii lub suszonej żurawiny,
- szczypta cynamonu,
- opcjonalnie: odrobina cukru lub ksylitolu i pokruszonej gorzkiej czekolady.
Ciasteczka owsiane z bananami - sposób wykonania:
- Do miseczki włóż obrane banany i widelcem rozgnieć je na papkę. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj.
- Do bananów i płatków wlej roztopione masło, wbij jajko i dodaj resztę składników, w tym dowolne słodzidło, i opcjonalnie pokruszoną czekoladę. Całość wymieszaj.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej ciasteczka (nadaj im dowolny kształt, jednak dopilnuj, by były podobnej wielkości i grubości).
- Ciasteczka owsiane piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jak tylko przestygną, możesz zajadać.
Pamiętaj, że ciasteczka owsiane należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku. Wówczas dłużej pozostaną wilgotne i będziecie mogli się nimi cieszyć nawet czternaście dni. Chociaż nie wiem, czy aż tyle wytrzymają - są tak pyszne, że znikają jeden za drugim. Do ciasteczek owsianych możesz dodać także łyżkę masła orzechowego - ten trik zdradziła mi przyjaciółka. Jej ciasteczka zawsze są bardzo delikatne i w punkt słodkie.