Orzechy arachidowe, z których najczęściej robi się masło orzechowe, są doskonałym źródłem białka, zdrowych tłuszczów, witamin (zwłaszcza E i B3) oraz minerałów takich jak magnez, fosfor i potas. Jak podaje DOZ.pl, chociaż zawierają około 46% tłuszczu, spożywane z umiarem nie wywierają negatywnego wpływu na sylwetkę ani masę ciała. Dzieje się tak dzięki kwasowi oleinowemu, który nie gromadzi się w postaci tkanki tłuszczowej, a zamiast tego wspomaga redukcję złego cholesterolu, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i reguluje metabolizm. Regularne spożywanie orzechów ziemnych jest zalecane osobom z wysokim ciśnieniem, ponieważ dzięki nim można je obniżyć.
Masło orzechowe, choć zwykle kupujemy je w sklepach, można łatwo przygotować w domu. Dzięki temu mamy pewność, że będzie w pełni naturalne, bez zbędnych konserwantów i dodatków. Co więcej, można dostosować je do własnych preferencji - dodać więcej soli, słodzików czy innych przypraw.
Składniki:
Orzechy arachidowe będą stanowiły główny składnik masła, ale możesz je zmieniać w zależności od preferencji - doskonale nadają się także orzechy nerkowca, migdały czy laskowe. Cały proces nie zajmie więcej niż kilka minut, a efekt końcowy będzie wart każdego wysiłku.
Sposób przygotowania: