Na tłusty czwartek robię pączki z tym nadzieniem. Najpierw każdy jest zdziwiony, potem chcą przepis

Co się piecze na tłusty czwartek? Choć oczywistym wyborem są przede wszystkim pączki, nie każdy przepada za słodkościami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i podać je w niecodziennej formie. Zaskocz gości oryginalną przekąską.

Tłusty czwartek to popularne i uwielbiane przez Polaków święto obchodzone w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Z tego powodu jego data jest ruchoma. O ile w 2024 roku wypadał na początku lutego, tak w tym przyjdzie nam poczekać znacznie dłużej, bo niemalże do samego końca miesiąca. Co przyrządzić na tę okoliczność? Zapomnij o lukrze i marmoladzie. Zamiast tego postaw na pączki, które mimo braku słodyczy wciąż będą przepyszne.

Zobacz wideo Leszek Klimas: Jak zjesz 15 pączków, to następnego dnia nagle nie przytyjesz. To tak nie działa

Jak zrobić pączki na tłusty czwartek i nie tylko? Zapomnij o słodkim cieście i nadzieniu

Pączki w tradycyjnym wydaniu najczęściej posypane są cukrem pudrem lub oblane lukrem, zaś w środku mają słodkie nadzienie, głównie różane. Oczywiście wariacji jest naprawdę sporo. Do popularniejszych należą dodatki w formie kremu budyniowego, pistacjowego lub czekolady. Jednak słodka przekąska to niejedyna opcja, po jaką warto sięgnąć z okazji nadchodzącego święta. Zamiast niej możesz przyrządzić wytrawne pączki z niecodziennym nadzieniem w postaci... parówki. Czego będziesz potrzebować?

Parówki / zdjęcie ilustracyjne
Parówki / zdjęcie ilustracyjne fot. Vikki/ iStock / zdjęcie ilustracyjne

Składniki:

  • kilka parówek,
  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu.

Co na tłusty czwartek zamiast pączków? Przygotuj je w zupełnie innej formie

Przygotowania rozpocznij od obrania i ugotowania ziemniaków. Gdy będą gotowe, poczekaj, aż nieco ostygną, następnie ubij je na gładką masę lub przeciśnij przez praskę. Mleko lekko podgrzej, aby było ciepłe. Co dalej?

Zobacz też: Czy piana na herbacie jest powodem do niepokoju? Jej obecność może świadczyć o jakości naparu

  1. Do miseczki przełóż drożdże, mleko i cukier. Wymieszaj, by składniki się połączyły.
  2. Do ziemniaków dodaj drożdżową mieszankę oraz pozostałe składniki: mąkę, jajka, i sól. Całość zamieszaj i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Odstaw na około godzinę, by wyrosło.
  3. Gdy czas minie, rozwałkuj ciasto i szklanką wykrój z niego kółka.
  4. Parówki pokrój w grubsze plasterki (możesz je wcześniej podgotować, ale nie jest to konieczne), następnie układaj po 1-2 (wedle uznania) na wykrojonym kawałku ciasta i przykrywaj drugim. Dokładnie zaklej, a na koniec uformuj pączka.
  5. Smaż w głębokim tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste. 
  6. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem (czosnkowy, ketchup). Smacznego!

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: