Niemal każdy smaży jajecznicę na tym tłuszczu. To nie najlepszy wybór. Postaw na inny produkt

Na czym zdrowo smażyć jajecznicę? Wbrew pozorom zwykłe, sklepowe masło nie zawsze jest najlepszym wyborem, choć niewątpliwie sięgamy po nie najczęściej. Czym więc je zastąpić? Możliwości jest kilka.

Jajecznica to pyszny i zdrowy pomysł na pożywne śniadanie, które doda ci energii i sprawi, że dobrze zaczniesz dzień. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się nią również wieczorem. W podstawowej wersji potrzebujesz tylko jajek, jednak spokojnie możesz wzbogacić ją licznymi dodatkami. Do najpopularniejszych należą pomidory, boczek, cebula czy szynka, choć opcji jest znacznie więcej. Pozostaje więc jedna kwestia: na czym ją usmażyć? 

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Na czym zdrowo smażyć jajecznicę? Zrezygnuj ze zwykłego masła

Podczas przygotowywania jajecznicy najczęściej sięgamy po masło, na którym ją smażymy. Choć dodaje potrawie wyjątkowego, kremowego smaku i świetnie się komponuje, nie zawsze jest dobrym wyborem. Wszystko z powodu niskiej temperatury dymienia, czyli momentu, w którym dochodzi do przypalenia się tłuszczu. To nic innego jak proces, w trakcie którego rozpada się on na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, przez co traci wartości odżywcze i psuje smak jedzenia, gdyż czuć w nim spaleniznę. W przypadku masła punktem dymienia jest zaledwie 150 stopni. Dla porównania olej kokosowy to nawet 205 stopni.

Jajecznica
Jajecznica Fot. istockphoto.com/ autor Tatiana Volgutova

Co to znaczy punkt dymienia? Lepiej go nie przekraczać

Przekroczenie tego punktu i przypalenie jedzenia niesie za sobą jeszcze jedno ryzyko. Mianowicie w trakcie dymienia wydzielają się toksyny, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie, dlatego lepiej unikać podobnych sytuacji. Czym więc zastąpić zwykłe masło podczas smażenia jajecznicy? Idealnym wyborem, który nie wpłynie na jej smak, będzie masło klarowane (200-205 stopni). 

Na jakim oleju smażyć jajecznicę? Wybierz zamiast masła

Poza masłem możesz sięgnąć też po inne tłuszcze, które przy okazji będą miały mniej kalorii. Doskonałym wyborem będzie m.in. bogata w składniki odżywcze i zdrowa oliwa z oliwek. Warto jednak pamiętać, iż może nieco zmienić smak przygotowywanej potrawy. Podobnie jest w przypadku oleju rzepakowego. Niemniej będzie to zdecydowanie zdrowsza alternatywa. 

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: