Czy da się zrobić aksamitny sos pieczarkowy bez śmietany? Oto przepis na prawdziwy majstersztyk

Sos pieczarkowy bez śmietany to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego dania. Jest to rozwiązanie idealne dla osób, które szukają nowych smaków lub są na diecie. Jak zrobić sos pieczarkowy bez śmietany? Z czym go podać? Podpowiadamy.

Sos pieczarkowy bez śmietany to równie smaczna, a jednak zdrowsza wersja popularnego dania. Czym można zastąpić śmietanę? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Jak zrobić sos pieczarkowy bez śmietany? 

Jak zrobić sos pieczarkowy bez śmietany? Aromatyczny sos z grzybami to popularne danie, które bardzo często pojawia się na naszych stołach. Pieczarki są łatwo dostępne i mogą być podawane także dzieciom. Do tego prostota, łatwość i szybkość wykonania. Nic zatem dziwnego, że sos pieczarkowy to jedna z najbardziej uwielbianych potraw.

Do przygotowania sosu pieczarkowego w wersji tradycyjnej używamy śmietany. Sprawia ona, że sos ma odpowiednią gęstość i dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Niekiedy jednak jesteśmy zmuszeni zrezygnować ze śmietany. Może to wynikać m.in. z konieczności pozostawania na diecie lub chęci ograniczenia wysokiej kaloryczności dania. Czy to oznacza, że musimy wyeliminować to smakowite danie ze swojego jadłospisu? Absolutnie nie! Pyszny sos pieczarkowy można przygotować także z innymi składnikami, które sprawiają, że będzie miał nieco inny, ale jednak ciekawy smak. Jakich produktów można użyć zamiast śmietany? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu.

Sos pieczarkowy z jogurtem naturalnym - przepis na fit sos

Jeżeli nie chcemy używać śmietany, to najpopularniejszym rozwiązaniem jest sos pieczarkowy z jogurtem naturalnym. Zastąpienie śmietany jogurtem ma wiele zalet. Sos pieczarkowy na bazie jogurtu naturalnego jest zdrowszy i lżejszy.

Jogurt naturalny zawiera mniej tłuszczu niż śmietana, dlatego danie jest mniej kaloryczne. Ma kremową konsystencję, dzięki czemu idealnie nadaje się do sosów. Z uwagi na kwaśność jogurtu, danie ma trochę inny smak niż przy wykorzystaniu tradycyjnej śmietany, ale dzięki temu pieczarki stają się bardziej intensywne i wyraziste.

Przygotowanie sosu pieczarkowego na bazie jogurtu naturalnego jest banalnie proste, a do tego szybkie. Jest to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych oraz tych, którzy nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni.

Sos pieczarkowy z jogurtem - jak zrobić i z czym podawać?

Jak zrobić pyszny i aromatyczny sos pieczarkowy z jogurtem naturalnym? Do przygotowania dania będą Ci potrzebne następujące produkty:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w paski.
  • Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy przez chwilę.
  • Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż puszczą wodę.
  • Do podsmażonych pieczarek dodajemy jogurt naturalny, a także sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  • Doprawiamy solą i pieprzem i całość gotujemy przez chwilę.
  • Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowany w ten sposób sos pieczarkowy bez śmietany możemy podawać na wiele sposobów. Najczęściej jemy go z makaronem, ale doskonale sprawdzą się także ziemniaki, wszelkiego rodzaju kasze, a nawet ryż.  

Jak zagęścić sos pieczarkowy bez śmietany?

Jak zagęścić sos pieczarkowy bez śmietany? Dodatek śmietany do sosu sprawia, że danie ma odpowiednio gęstą konsystencję. Sos staje się kremowy i delikatny. Jak osiągnąć podobny efekt bez użycia śmietany? Okazuje się, że uzyskanie kremowej konsystencji sosu pieczarkowego bez śmietany jest nie tylko możliwe, ale także bardzo proste.

Do naszego sosu wystarczy dodać odrobinę serka mascarpone. Sprawia on, że danie ma aksamitną konsystencję, a ponadto podkręca walory smakowe sosu. Najlepiej dodawać mascarpone stopniowo i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Inny popularnym sposobem na zagęszczenie sosu, jest użycie zasmażki z masła i mąki. Na patelni należy rozpuścić trochę masła, a następnie dodać mąkę i smażyć do momentu uzyskania złocistego koloru. Zasmażkę należy następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do sosu.

Zobacz też: Pierogi chłopskie zaskakują treściwym farszem. Jednak czy dorównają pierogom z mięsem z rosołu?

Więcej o: