-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak spróbujesz tych placuszków, zapomnisz o racuchach. Ważne jest mleko, ale nie z kartonu
Jak spróbujesz tych placuszków, zapomnisz o racuchach. Ważne jest mleko, ale nie z kartonu
Pyszne i puszyste placuszki to nie tylko fantastyczna przekąska lub słodkie śniadanie, lecz przede wszystkim kulinarna strzała amora. Przepisów na placuszki jest mnóstwo, ale mało kto robi je na tym mleku. Nie chodzi o zwykłe mleko z kartonu, a o mleko, którym zajadali się nasi dziadkowie.
Placuszki ze zsiadłego mleka są sposobem na to, by w kilka chwil poprawić sobie nastrój, zjeść coś pysznego i dać swoim bliskim odrobinę kulinarnej miłości. Przepis na placuszki ze zsiadłego mleka jest banalny i co ważne, możesz zrobić je i na słodko, i na wytrawnie. Dziś jednak zrobimy placuszki na słodko. Szykuje się uczta dla łasuchów.
Zobacz wideo Zobacz przepis na serniczki z patelni
Delikatne placuszki ze zsiadłego mleka
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, tortowej lub krupczatki,
- 1 większe jajko,
- 1 szklanka zsiadłego mleka,
- łyżeczka sody,
- odrobina soli,
- płaska łyżka cukru pudru (jeśli robisz placuszki na słodko),
- masło klarowane lub olej do smażenia.
Placuszki ze zsiadłego mleka - sposób wykonania:
- Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. To bardzo ważne i dzięki temu placuszki będą rosnąć na patelni jak marzenie.
- Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z sodą, solą i cukrem, jeśli go używasz.
- Białko oddziel od żółtka. Z białka ubij sztywną pianę. Żółtko natomiast zmiksuj ze zsiadłym mlekiem i dodaj do miski z wymieszanymi suchymi składnikami.
- Wymieszaj wszystko na gładkie ciasto i dodaj pianę z białka. Ponownie wymieszaj, ale uważaj, by nie uszkodzić delikatnej struktury piany. Ciasto odstaw na chwilę, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej tłuszcz. Głęboką łyżką nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i na wolnym ogniu smaż je, aż z obu stron apetycznie się zezłocą. Jak będą gotowe, możesz położyć je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.