Gofry z bitą śmietaną? A w życiu! Wolę tę wersję. Jest zdrowsza, a ze śmietaną smakuje jak marzenie

Jeśli lubisz gofry, ten przepis to coś dla ciebie. Wbrew pozorom nie podaje się ich tylko ze słodkimi dodatkami. Do masy można bowiem dorzucić składniki, dzięki którym powstanie pyszne wytrawne danie. Wypróbuj nasz przepis na gofry z cukinii i delektuj się oryginalnym smakiem.

Gdy myślimy o gofrach, do głowy od razu przychodzą nam wakacje. Piękna pogoda, urlop nad morzem i deser ze słodkimi dodatkami, takimi jak bita śmietana, dżem, cukier puder czy krem czekoladowy. Nie jest to jednak jedyny sposób na podawanie chrupiących wafli. Mniej popularną, ale równie pyszną propozycją są gofry na słono. Najlepiej smakują te zrobione z cukinii. Przekonaj się osobiście.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Chrupiące gofry z cukinii. Dla nich porzucisz wersję na słodko

Gofry cukiniowe smakują obłędnie w połączeniu z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, jajkiem sadzonym albo gulaszem. Można je zaserwować na śniadanie, kolację albo przekąskę w ciągu dnia. Z tego przepisu wychodzą delikatne i chrupiące. Wręcz rozpływają się w ustach! Oto potrzebne składniki:

  • 2 cukinie,
  • 2 jajka,
  • pół cebuli,
  • natka pietruszki,
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • przyprawy: sól, pieprz.
Gofry na słono
Gofry na słono pexels.com/RDNE Stock project

Przepis na gofry na słono. Robi się je szybko i łatwo

Gofry z cukinii to smakowita i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wafli. Mogą być nawet bazą do kanapek. Wystarczy posmarować je ulubionym serkiem albo położyć na wierzch wędlinę. Możliwości jest naprawdę mnóstwo, więc warto przetestować różne opcje. Oto krótka instrukcja przygotowania masy:

  1. Umyj cukinie i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Obierz cebulę, a następnie ją poszatkuj.
  3. Połącz ze sobą te dwa warzywa, dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Poczekaj 15 minut i odsącz mieszankę z nadmiaru wody.
  5. Posiekaj natkę pietruszki.
  6. Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj jajka, mleko, olej, natkę pietruszki oraz cukinię z cebulą.
  7. Dopraw całość i wymieszaj.
  8. Rozgrzej gofrownicę. Piecz wafle na złoty kolor i studź na kratce. Smacznego!

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: