Pani Władzia prowadzi na Instagramie konto pod nazwą Władzia Radzi. Obserwuje ją tam już prawie 20 tysięcy osób. Kobieta dzieli się w mediach społecznościowych różnego rodzaju domowymi poradami i przepisami kulinarnymi. Niedawno pokazała sprawdzony trik na przypalony garnek. Nie trzeba szorować i używać druciaka. Wystarczą dwa produkty, które są w każdym domu.
Pani Władzia na wideo, na którym podzieliła się ulubionym trikiem, pokazała przypalony garnek z makaronem, który przylgnął do dna. "Gotowałam dziś makaron i tak się przypalił... Za dużo pracy miałam" - mówi, a następnie pokazuje, co zrobiła, by skutecznie odkleić resztki jedzenia od dna i wyczyścić garnek.
Najpierw nasypała do środka soli. Tyle, żeby przykryła dno. Potem zalała ją wodą. "Delikatnie, troszeczkę wody. Dużo nie można. I to ma stać, aż wymięknie" - wyjaśnia. Po upływie około pięciu godzin pani Władzia pokazała, jak wygląda wymoczony garnek. "Zobaczcie teraz. Wszystko odchodzi, nie ma co tu drapać, druciaka nie trzeba. I garnki się nie szorują. Widzicie? Jaka dobra jest sól w kuchni" - zachwala gospodyni.
W komentarzach wiele osób podziękowało pani Władzi za podzielenie się tą metodą. Niektórzy pisali też, z jakich sposobów oni korzystają. "Polecam wrzucić kostkę do zmywarki [do garnka - przyp. red.], zalać wodą i wstawić na gaz" ,"A ja daję łyżeczkę proszku do prania i zagotowuję. Wszystko odchodzi", "Mój ulubiony sposób to woda, trochę octu i płyn do naczyń. Lekko podgrzać i odstawić. Wszystko schodzi!" - czytamy. Nie zabrakło też dobrze znanej metody z sodą oczyszczoną zamiast soli.
Czyste garnki i patelnie to podstawa przygotowywania zdrowych posiłków. Często jednak myje się tylko część użytkową, a zapomina o spodach. A te straszą czarną, przypaloną powierzchnią. Jak ją doczyścić?
Jedną z metod jest kąpiel we wspomnianej wyżej sodzie. Do dużej miski wsypujemy około pół szklanki sody oczyszczonej i dosyć dużo gorącej wody. Do środka wkładamy naczynia i obciążamy je, aby nie wypływały, a spód i przypalone ścianki znalazły się pod nią. Pozostawiamy je na kilkanaście minut, a potem ścieramy brud gąbką. Proces można powtarzać kilkukrotnie, jeśli spalenizna schodzi z dużym oporem.
Czytaj więcej: Czarne spody patelni to zmora. A często zapominamy o ich umyciu. Podpowiadamy, jak je doczyścić
Można zrobić też pastę z sody i wody utlenionej. W naczyniu mieszamy pół szklanki sody oczyszczonej i tyle samo wody utlenionej. Taką pastą pokrywamy spody patelni i garnków, a następnie pozostawiamy je na kilka minut. Po tym czasie zmywamy wilgotną ściereczką. Jeśli brud nie schodzi łatwo, przed zmyciem pasty możemy użyć szorstkiej strony gąbki i potrzeć powierzchnię naczynia.
A ty masz swój ulubiony, sprawdzony sposób na przypalenia? Podziel się z nami w komentarzu i zagłosuj w naszej sondzie, jeśli masz ochotę.