Mogą rywalizować z naszymi pierogami o koronę. W Polsce zjesz je u Tatarów

Ten, kto wpadł na to, by mięsny lub warzywny farsz zamknąć w cieście zrobionym raptem z trzech składników, musiał być geniuszem. Pierogi pod najróżniejszymi postaciami zawojowały cały świat. Gdziekolwiek nie pojedziemy, zjemy jakąś ich wersję. A im więcej ich zjemy, tym trudniej nam wybrać, które są najlepsze. Tak jest z mantami, które z polskimi pierogami idą łeb w łeb.

Manty (pisane też manti) to pierogi charakterystyczne dla regionu Azji Środkowej (m.in. Uzbekistan, Kirgistan), Kaukazu oraz Turcji. W Polsce można je zjeść na przykład na Podlasiu w restauracjach tatarskich. Manty gotuje się na parze lub smaży. W klasycznej wersji podaje się je z farszem mięsnym (zwłaszcza z baraniną, ewentualnie z wołowiną) oraz z cebulą. Można jednak spotkać również manty z nadzieniem warzywnym, np. z dynią lub ziemniakami

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na sycące panzerotti

Te środkowoazjatyckie pierożki wyróżniają się również kształtem. Zazwyczaj zlepia się je tak, by przypominały sakiewki, co może przywodzić na myśl gruzińskie chinkali, choć jest to nieco inny rodzaj sakiewki. Manty różnią się od nich również tym, że w środku nie mają rosołu, który się wypija. Jeśli obawiasz się, że taki rodzaj sklejania pierogów ci się nie uda, to nic. Możesz spróbować uformować je tak jak nasze klasyczne pierogi. W końcu tu nie o kształt, a o smak chodzi. Jak zrobić manty w domu? Poniżej podajemy szczegółowy przepis.

Przepis na pierogi z Azji Środkowej. Tak zrobisz manty

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 250 g mielonej wołowiny lub baraniny,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku.
Manty (manti), czyli pierogi z Azji Środkowej
Manty (manti), czyli pierogi z Azji Środkowej Elif Bayraktar / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużego naczynia. Dodaj sól, olej i wodę. Wymieszaj dokładnie składniki i zacznij energicznie zagniatać ciasto. Powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Owiń folią spożywczą i pozostaw na około 30 minut.

W tym czasie zrób farsz. Przełóż do miski mięso mielone, rozdrobnij. Dodaj posiekaną drobno cebulę i dopraw do smaku. Wymieszaj porządnie składniki, żeby przyprawy i cebula dobrze połączyły się z mięsem.

Ciasto na manty podziel na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki i wykrój kwadraty o boku ok. 5 cm. Na każdy kwadrat nałóż porcję farszu mięsnego. Złap rogi kwadratu i sklej je ze sobą w taki sposób, by na górze powstał krzyżyk (jak na powyższym zdjęciu). Zlep je bardzo dokładnie, by pierogi się nie rozpadły. Manty gotuj na parze przez około 25-30 minut. Podawaj z sosem śmietanowym lub pomidorowym, ewentualnie polane roztopionym masłem.

Więcej o: