Manty (pisane też manti) to pierogi charakterystyczne dla regionu Azji Środkowej (m.in. Uzbekistan, Kirgistan), Kaukazu oraz Turcji. W Polsce można je zjeść na przykład na Podlasiu w restauracjach tatarskich. Manty gotuje się na parze lub smaży. W klasycznej wersji podaje się je z farszem mięsnym (zwłaszcza z baraniną, ewentualnie z wołowiną) oraz z cebulą. Można jednak spotkać również manty z nadzieniem warzywnym, np. z dynią lub ziemniakami.
Te środkowoazjatyckie pierożki wyróżniają się również kształtem. Zazwyczaj zlepia się je tak, by przypominały sakiewki, co może przywodzić na myśl gruzińskie chinkali, choć jest to nieco inny rodzaj sakiewki. Manty różnią się od nich również tym, że w środku nie mają rosołu, który się wypija. Jeśli obawiasz się, że taki rodzaj sklejania pierogów ci się nie uda, to nic. Możesz spróbować uformować je tak jak nasze klasyczne pierogi. W końcu tu nie o kształt, a o smak chodzi. Jak zrobić manty w domu? Poniżej podajemy szczegółowy przepis.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużego naczynia. Dodaj sól, olej i wodę. Wymieszaj dokładnie składniki i zacznij energicznie zagniatać ciasto. Powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Owiń folią spożywczą i pozostaw na około 30 minut.
W tym czasie zrób farsz. Przełóż do miski mięso mielone, rozdrobnij. Dodaj posiekaną drobno cebulę i dopraw do smaku. Wymieszaj porządnie składniki, żeby przyprawy i cebula dobrze połączyły się z mięsem.
Ciasto na manty podziel na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki i wykrój kwadraty o boku ok. 5 cm. Na każdy kwadrat nałóż porcję farszu mięsnego. Złap rogi kwadratu i sklej je ze sobą w taki sposób, by na górze powstał krzyżyk (jak na powyższym zdjęciu). Zlep je bardzo dokładnie, by pierogi się nie rozpadły. Manty gotuj na parze przez około 25-30 minut. Podawaj z sosem śmietanowym lub pomidorowym, ewentualnie polane roztopionym masłem.