Japońskie mielone są lepsze niż polskie. Nie mają bułki tartej. Panierka to zasługa innego składnika

Kotlety mielone to obok schabowych jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Przygotowuje się je z dodatkiem surowego jajka i bułki tartej. Japończycy preferują jednak inną wersję. Sprawdź, jak zrobić chrupiące mielone w panierce.

Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, głównie w Polsce. Najczęściej robi się je z mięsa drobiowego albo wołowego. Tradycyjnie oprócz jajka i bułki tartej (albo świeżej, namoczonej w wodzie lub mleku bułki) do masy dodaje się sól, pieprz oraz cebulę. Niektórzy dla podkręcenia smaku dorzucają natkę pietruszki albo majeranek. W Japonii mają jednak jeszcze inny patent na ten pyszny obiad.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone w chrupiącej panierce. Zamiast bułki tartej użyj tego

Azjaci wolą bardziej wyraziste smaki, dlatego nasze klasyczne mielone są dla nich po prostu zbyt nudne. Żeby podkręcić smak kotletów, bułkę tartą zamieniają na panko. To panierka wykonana z białego chleba bez skórki, który poddany został rozdrobnieniu i ma formę płatków. Dzięki temu potrawy podczas smażenia nie są aż tak nasiąknięte tłuszczem, a dodatkowo stają się bardziej chrupiące. Japończycy najczęściej jedzą takie danie z sosem tonkatsu oraz surówką z kapusty pekińskiej. Ma ono nawet specjalną nazwę: menchi katsu. Z kolei schabowe smażone w panko to katsudon.

Jak zrobić kotlety mielone w chrupiącej panierce?
Jak zrobić kotlety mielone w chrupiącej panierce? Pawel Kacperek/iStock

Kotlety mielone w panko. Spróbujesz i zapomnisz o klasycznym przepisie

Japońskie kotlety mielone najlepiej wychodzą z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego. Dzięki temu są soczyste w środku. Oto składniki potrzebne do wyrobienia masy:

  • 500 g mięsa,
  • cebula,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki śmietany kremówki,
  • łyżka oleju do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Na panierkę:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki panko,
  • pół szklanki mąki,
  • olej do smażenia.

Instrukcja przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju.
  2. Gdy przestygnie, przełóż ją do miski i dodaj mięso.
  3. Dołóż żółtka oraz śmietanę. Wymieszaj całość na gładką masę.
  4. Dopraw solą, pieprzem. Wsyp pół łyżeczki gałki muszkatołowej i ponownie zamieszaj.
  5. Powstałą mieszankę podziel na osiem części. Uformuj z nich kotlety.
  6. W trzech osobnych talerzach przygotuj składniki na panierkę: panko, mąka, rozbełtane jajka.
  7. Obtaczaj kotlety i smaż na głębokim oleju.
  8. Po usmażeniu układaj mielone na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: