Te placki pochodzą prosto z Bałkanów. Racuchy mogą się schować. Zrobisz je ekspresowo

Znudziły ci się racuchy i naleśniki? Jeśli masz ochotę na coś bardziej oryginalnego, postaw na bałkańskie priganice. Wychodzą tak pyszne, że domownicy będą prosić o powtórkę. Można je przyrządzić zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.

Polacy kochają Bałkany, ale jeszcze bardziej kochają bałkańską kuchnię. Priganice to przysmak, który wywodzi się z Czarnogóry i podbił podniebienia turystów z całego świata. Smażone placki najczęściej podawane są na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść je na lunch lub kolację. Na szczęście nie musisz wsiadać w samolot, aby ich posmakować.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Na Bałkanach zjesz nie tylko baklavę. Oto najpopularniejsze słodkości z tego regionu 

Z Bałkanami kojarzona jest głównie baklava, czyli ciasto filo z orzechami w słodkiej zalewie. Popularna jest też krempita - ciasto na cienkim spodzie z kremem waniliowym oraz kesten torta, czyli placek z jadalnych kasztanów. Podczas pobytu na Bałkanach można także spróbować placuszków nazywanych priganicami. Są chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku i z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak je zrobić?

Jak zrobić priganice? Wszystkie składniki na pewno masz pod ręką

Priganice są banalnie proste w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • dwie szklanki mąki,
  • szklanka wody,
  • sól,
  • olej do smażenia.
Smazone kulki
Smazone kulki istock/@Pawel Kacperek

Chociaż placuszki najczęściej podawane są na słodko z miodem, dżemem lub powidłami, spokojnie można przyrządzić je w wersji na słono np. ze śmietaną, jogurtem czy serem. Ich przygotowanie zajmie ci zaledwie kilka minut, jednak musisz pamiętać, by smażyć je na głębokim tłuszczu.

  1. Wsyp do miski mąkę oraz sól. Wymieszaj, stopniowo dodając wodę. 
  2. Mieszaj, aż powstanie gładka i zwarta masa. 
  3. Porcje ciasta uformuj w kule i wrzuć na rozgrzany olej.
  4. Smaż na złoty kolor.

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: