Polacy kochają Bałkany, ale jeszcze bardziej kochają bałkańską kuchnię. Priganice to przysmak, który wywodzi się z Czarnogóry i podbił podniebienia turystów z całego świata. Smażone placki najczęściej podawane są na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść je na lunch lub kolację. Na szczęście nie musisz wsiadać w samolot, aby ich posmakować.
Z Bałkanami kojarzona jest głównie baklava, czyli ciasto filo z orzechami w słodkiej zalewie. Popularna jest też krempita - ciasto na cienkim spodzie z kremem waniliowym oraz kesten torta, czyli placek z jadalnych kasztanów. Podczas pobytu na Bałkanach można także spróbować placuszków nazywanych priganicami. Są chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku i z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak je zrobić?
Priganice są banalnie proste w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Czego potrzebujesz?
Składniki:
Chociaż placuszki najczęściej podawane są na słodko z miodem, dżemem lub powidłami, spokojnie można przyrządzić je w wersji na słono np. ze śmietaną, jogurtem czy serem. Ich przygotowanie zajmie ci zaledwie kilka minut, jednak musisz pamiętać, by smażyć je na głębokim tłuszczu.
Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.