Jajka na chmurce wyglądają jak żywcem wyjęte z kreskówki, a smakują jak z bajki. Przepis jest banalny i każdy sobie z nim poradzi. To świetny pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami - świeżymi warzywami lub kiełbaskami i o głodzie możemy zapomnieć na wiele godzin. Jak je zrobić? Białka ubijamy na sztywno i przekładamy na blaszkę. Resztę zrobi za ciebie piekarnik.
Zobacz wideo Jak szybko obrać jajka? Zobacz nasze triki
Jajka na chmurce. Składniki:
- 4 średnie jajka,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- szczypta soli,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób wykonania:
- Rozdziel białka od żółtek. Każde żółtko odłóż oddzielnie na talerzyk, uważając przy tym, żeby się nie rozlały (czasami nie mamy na to wpływu - trudno).
- Białka wlej do miski i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Kiedy piana będzie już naprawdę zwarta, dodaj starty ser i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i delikatnie natłuść pędzelkiem zamoczonym w oliwie albo oleju. Następnie połóż pianę w czterech podobnych porcjach, a w środku każdej porcji piany zrób wgłębienie.
- Do wgłębień w pianie włóż po żółtku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 5 minut.
Kiedy twoje jajeczne chmurki się już upieką, podaj je, jak tylko chcesz. Będą świetnie smakować z podsmażoną dojrzewającą wędliną albo bekonem. Możesz także podawać je ze świeżą surówką lub sałatką z sosem winegret. Jeśli jednak masz ochotę odważniej podejść do przepisu na jajka na chmurce, do ubitych białek dodaj zmieloną papryczkę chili lub odrobinę mieszanki curry. Na pewno nie zawiedziesz się smakiem.