Interesuje Cię ciasto warstwowe, które wygląda i smakuje obłędnie? Wypróbuj poniższy przepis i przekonaj się, że było warto!
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto warstwowe - przepis na fantastyczny deser
Jak zrobić smakowite ciasto warstwowe? Przepis, który polecamy wypróbować, bazuje na cieście i pysznej masie budyniowo-kajmakowej. Przygotowanie deseru jest czasochłonne, jednak z pewnością ciasto jest warte poniesionego trudu. Najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem, ponieważ ciasto i masa muszą dobrze się ze sobą połączyć, aby blaty zmiękły i deser uzyskał idealną konsystencję. Zatem - do dzieła!
Przepis na ciasto warstwowe - przygotowanie blatów
Nasz przepis na ciasto warstwowe zaczynamy od przygotowania blatów. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
- 480 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 200 ml zimnej wody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki octu
Przygotowanie:
- Krok 1. Zimne masło drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z mąką, aby powstała kruszonka. Dodaj wodę, jajko i ocet i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę
- Krok 2. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 14 równych części. Każdą część rozwałkuj bardzo cienko na koło o średnicy ok. 24 cm. Na każdej części zrób delikatne nakłucia widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 5 minut (każdy blat osobno). Najlepiej rozwałkowywać kolejny blat w momencie, gdy poprzedni znajduje się w piekarniku. Pozostałe ciasto można przechowywać w lodówce. Upieczone blaty studzimy
Ciasto warstwowe z kremem - przygotowanie kremu
Pyszne ciasto warstwowe z kremem - jak przygotować krem? Będą Ci potrzebne następujące składniki:
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- ½ kostki masła
- 4 jajka
- 3 szklanki mleka
- 170 g cukru białego
- 24 g mąki pszennej (2 łyżki)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Krok 1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z 1 szklanką mleka, budyniem i dwiema łyżkami mąki (białka możesz wykorzystać do innego przepisu). Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj zmiksowane żółtka, a następnie gotuj przez kilka minut do momentu zredukowania się grudek (regularnie mieszaj masę, aby nie przywarła do dna). Budyń zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia
- Krok 2. Masło utrzyj na puch. Do utartego masła dodawaj na przemian masę budyniową i masę kajmakową. Dodaj ekstrakt waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj
Warstwowe ciasta przekładane - składanie ciasta
Warstwowe ciasta przekładane składa się w bardzo prosty sposób. Na paterze układamy pierwszy blat i smarujemy go kremem. Czynność powtarzamy do momentu zużycia wszystkich blatów i kremu (część kremu należy zostawić do posmarowania boków i wierzchu ciasta). Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Ciasto możemy udekorować według uznania. Można użyć:
- pokruszonych ciastek;
- mielonych orzechów;
- płatków migdałowych.
Zobacz też: To weekendowe ciasto ma wielu wielbicieli. Znika tak szybko, że nie każdy zdąży go spróbować