• Link został skopiowany

Ciasto, które ma tysiąc warstw! Po upieczeniu znika tak szybko, że nie każdy zdąży go spróbować

Ciasto warstwowe z dużą ilością ciasta i pysznej masy budyniowej z dodatkiem kajmaku poleca się na weekend. Przygotowanie deseru wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt zarówno smakowy, jak i wizualny z pewnością wszystko zrekompensuje. Twoje kubki smakowe Ci podziękują!
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Interesuje Cię ciasto warstwowe, które wygląda i smakuje obłędnie? Wypróbuj poniższy przepis i przekonaj się, że było warto! 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto warstwowe - przepis na fantastyczny deser

Jak zrobić smakowite ciasto warstwowe? Przepis, który polecamy wypróbować, bazuje na cieście i pysznej masie budyniowo-kajmakowej. Przygotowanie deseru jest czasochłonne, jednak z pewnością ciasto jest warte poniesionego trudu. Najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem, ponieważ ciasto i masa muszą dobrze się ze sobą połączyć, aby blaty zmiękły i deser uzyskał idealną konsystencję. Zatem - do dzieła!

Przepis na ciasto warstwowe - przygotowanie blatów

Nasz przepis na ciasto warstwowe zaczynamy od przygotowania blatów. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 200 ml zimnej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki octu 

Przygotowanie:

  • Krok 1. Zimne masło drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z mąką, aby powstała kruszonka. Dodaj wodę, jajko i ocet i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę
  • Krok 2. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 14 równych części. Każdą część rozwałkuj bardzo cienko na koło o średnicy ok. 24 cm. Na każdej części zrób delikatne nakłucia widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 5 minut (każdy blat osobno). Najlepiej rozwałkowywać kolejny blat w momencie, gdy poprzedni znajduje się w piekarniku. Pozostałe ciasto można przechowywać w lodówce. Upieczone blaty studzimy 

Ciasto warstwowe z kremem - przygotowanie kremu 

Pyszne ciasto warstwowe z kremem - jak przygotować krem? Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • ½ kostki masła
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • 170 g cukru białego
  • 24 g mąki pszennej (2 łyżki)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Przygotowanie:

  • Krok 1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z 1 szklanką mleka, budyniem i dwiema łyżkami mąki (białka możesz wykorzystać do innego przepisu). Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj zmiksowane żółtka, a następnie gotuj przez kilka minut do momentu zredukowania się grudek (regularnie mieszaj masę, aby nie przywarła do dna). Budyń zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia
  • Krok 2. Masło utrzyj na puch. Do utartego masła dodawaj na przemian masę budyniową i masę kajmakową. Dodaj ekstrakt waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj  

Warstwowe ciasta przekładane - składanie ciasta

Warstwowe ciasta przekładane składa się w bardzo prosty sposób. Na paterze układamy pierwszy blat i smarujemy go kremem. Czynność powtarzamy do momentu zużycia wszystkich blatów i kremu (część kremu należy zostawić do posmarowania boków i wierzchu ciasta). Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Ciasto możemy udekorować według uznania. Można użyć:

  • pokruszonych ciastek;
  • mielonych orzechów;
  • płatków migdałowych. 

Zobacz też: To weekendowe ciasto ma wielu wielbicieli. Znika tak szybko, że nie każdy zdąży go spróbować

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: