Był hitem szkolnych stołówek. Każdy wcinał, aż się uszy trzęsły. Zrobisz ekspresowo i za grosze

Szybkie danie z makaronem to rozwiązanie na każdy dzień. Wystarczy kilka podstawowych składników, które niemal zawsze mamy w kuchni i już możemy cieszyć się prostym, ale smacznym posiłkiem. Idealne na ekspresowy obiad, kolację, a także jako przekąska, której smak zna chyba każdy z nas.

W latach PRL-u dominowały proste dania, takie jak kluski z serem i cebulą, ale dziś możemy bawić się smakiem, eksperymentując z dodatkami. Chociaż makaron z twarogiem kojarzy się głównie z prostym i słonym posiłkiem, to jego wersja na słodko może być równie smakowita. Cynamon, jako przyprawa, dodaje niezwykłego aromatu, a połączenie go ze znanymi nam smakami to nieoczekiwane, ale absolutnie pyszne rozwiązanie. To danie przypomina mi beztroskie czasy dzieciństwa, jednak z nowoczesnym twistem.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Makaron z twarogiem na słodko. Nieoczywiste połączenie, które smakuje każdemu

Cynamon w połączeniu z twarogiem nadaje całości wyjątkowego, ciepłego smaku. Sprawia to, że danie jest jednocześnie sycące i delikatne. Idealne na szybką kolację lub deser, gdy chcemy zjeść coś szybkiego.

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżka cukru,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie).

Jak zrobić makaron z serem białym i cynamonem? Tylko 3 kroki i gotowe

Potrawa ta jest na tyle prosta, że przyrządzisz ją w maksymalnie 20 minut. Najdłużej trzeba czekać na makaron, ponieważ inne składniki są praktycznie od razu gotowe do użycia. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni roztop masło, a twaróg podziel na mniejsze kawałki.
  2. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i umieść ponownie w garnku. Dodaj ser, lekko wystudzone masło, a także cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać śmietanę, aby całość była bardziej kremowa.
  3. Tak przygotowany umieść w miseczkach, przed podaniem wierzch posyp porcją cynamonu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Więcej o: