Przekąsek z ziemniaków jest bez liku i chociaż najczęściej stawiamy na frytki, warto od czasu do czasu wypróbować nowy przepis. Oczywiście nic nie mamy do frytek, ba, uważamy, że odpowiednio zrobione są naprawdę pyszne, jednak paluszki ziemniaczane są dużo smaczniejsze. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, niemal maślane w środku, posypane serem lub ostrą papryczką masowo kradną serca wszystkich miłośników ziemniaków. To także świetny sposób na podarowanie drugiego życia ugotowanym ziemniakom, które pozostały z obiadu.
Jak zrobić pyszne paluszki ziemniaczane? Wymieszaj ziemniaki z mąką ziemniaczaną i przyprawami, ale przed smażeniem warto je chwilkę ochłodzić w zamrażalniku. Dzięki temu paluszki będą miały idealny kształt.
Składniki:
Usmażone paluszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie posyp startym parmezanem i dodaj natkę, jeśli nie była używana do ciasta. Możesz podawać je po prostu z ketchupem lub majonezem, lub zrobić sos ziołowy albo tatarski. Pamiętaj, że placuszki ziemniaczane, podobnie jak frytki, najlepiej smakują na ciepło.