Weź ugotowane ziemniaki i kilka dodatków. Paluszki ziemniaczane są sto razy lepsze od frytek

Jeśli tak jak większość Polaków kochasz ziemniaki miłością najszczerszą, ten przepis z pewnością skradnie ci serce. Paluszki ziemniaczane biją zwykłe frytki na głowę, a zrobisz je z ugotowanych ziemniaków, które na przykład zostały ci z obiadu. To przekąska przez wielkie "P", ale przyda się zamrażalnik.

Przekąsek z ziemniaków jest bez liku i chociaż najczęściej stawiamy na frytki, warto od czasu do czasu wypróbować nowy przepis. Oczywiście nic nie mamy do frytek, ba, uważamy, że odpowiednio zrobione są naprawdę pyszne, jednak paluszki ziemniaczane są dużo smaczniejsze. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, niemal maślane w środku, posypane serem lub ostrą papryczką masowo kradną serca wszystkich miłośników ziemniaków. To także świetny sposób na podarowanie drugiego życia ugotowanym ziemniakom, które pozostały z obiadu.

Jak zrobić pyszne paluszki ziemniaczane? Wymieszaj ziemniaki z mąką ziemniaczaną i przyprawami, ale przed smażeniem warto je chwilkę ochłodzić w zamrażalniku. Dzięki temu paluszki będą miały idealny kształt.

Zobacz wideo Zobacz nasze propozycje karnawałowych przekąsek

Paluszki ziemniaczane. Tak pyszne, że frytki pójdą w odstawkę

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (najlepiej sprawdzą się odmiany BC lub C),
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • płaska łyżka cukru,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia, 
  • starty parmezan, natka pietruszki lub ostra papryczka do dekoracji.

Paluszki ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Następnie utłucz je na gładkie puree i odstaw, by lekko ostygły. Jeśli używasz ugotowanych już wcześniej ziemniaków, po prostu dodaj do nich odrobinę cukru.
  2. Do utłuczonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, ulubione przyprawy (polecam tymianek lub posiekaną natkę pietruszki) i wyrób na gładkie ciasto.
  3. Ciasto włóż do foliowego woreczka i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5 cm. Następnie włóż do zamrażalnika na ok. pół godziny, by masa ziemniaczana stężała.
  4. Zmrożone ciasto wyjmij z folii i pokrój na paski. W garnku porządnie rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, partiami wrzucaj paluszki i na umiarkowanej mocy smaż na złoty kolor.

Usmażone paluszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie posyp startym parmezanem i dodaj natkę, jeśli nie była używana do ciasta. Możesz podawać je po prostu z ketchupem lub majonezem, lub zrobić sos ziołowy albo tatarski. Pamiętaj, że placuszki ziemniaczane, podobnie jak frytki, najlepiej smakują na ciepło. 

Więcej o: