Szanse, że znajdziesz ją w sklepie? Małe. Nie trać czasu i zrób w domu. To tylko 4 składniki

Ten słodki przysmak od kilku miesięcy szturmem podbija świat. Rozpływająca się w ustach i jednocześnie obłędnie chrupiąca. Z czego robi się dubajską czekoladę? Już jest dostępna w polskich sklepach, lecz z łatwością możesz ją także zrobić w domu.

Dubajska czekolada to jeden z "najgorętszych" smaków tego sezonu. Czekoladowy deser pochodzi ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich i zawitał również na polski rynek. Jego cena może odstraszać, jednak to nie oznacza, że musimy rezygnować z jego spróbowania. Tabliczki z łatwością samodzielnie przygotujemy w domowych warunkach. Większość produktów kupimy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych.

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Z czego robi się dubajską czekoladę? Składniki do przygotowania orientalnego rarytasu

Batonik czekoladowy jest zrobiony z pokruszonego ciasta filo, masła pistacjowego i czekolady. Opcjonalnie można dodać tahini, aby uzyskać bogatszy i bardziej orzechowy smak, a także polewę z białej czekolady, aby uzyskać dodatkowy efekt wizualny. Składników nie potrzeba więc zbyt wiele.

Do przygotowania domowej dubajskiej czekolady wystarczą:

  • 200 g czekolady (gorzka lub mleczna),
  • pasta pistacjowa (domowa lub gotowa ze sklepu),
  • 60 g ciasta kataifi pokrojonego na 4-5 cm kawałki (dostępne w sklepach z produktami kuchni świata lub marketach internetowych),
  • łyżka masła.
Dubajska czekolada
Dubajska czekolada Anastasiia Golysheva / Getty Images/istock.com

Czekolada dubajska. Przepis, po który sięgniesz nie raz

Ten przepis jest jednym z najprostszych i nie wymaga specjalnych umiejętności. Do jego wykonania przyda ci się silikonowa foremka na domową czekoladę.

  1. Czekoladę drobno posiekaj i podziel na dwie części. Jedną z nich roztop w kąpieli wodnej, przelej do silikonowej foremki i wyrównaj. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  2. Ciasto kataifi wrzuć na rozgrzaną patelnię. Podsmaż je na złoty kolor, mieszając, aby się nie przypaliło. Dodaj masło, wymieszaj, aż się roztopi, a następnie wmieszaj pastę pistacjową. Odstaw masę do ostygnięcia.
  3. Na zastygniętą warstwę czekolady wyłóż masę pistacjową, wyrównaj i schłódź w lodówce.
  4. Drugą część czekolady roztop w kąpieli wodnej, wylej na wierzch deseru i ponownie wyrównaj. Wstaw do lodówki na godzinę, aż całość stężeje. Gotowe! Podawaj jako deser lub słodką przekąskę.
Więcej o: