Ten słodki przysmak od kilku miesięcy szturmem podbija świat. Rozpływająca się w ustach i jednocześnie obłędnie chrupiąca. Z czego robi się dubajską czekoladę? Już jest dostępna w polskich sklepach, lecz z łatwością możesz ją także zrobić w domu.
4
Arina Dovlatova / Getty Images/istock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Dubajska czekolada to jeden z "najgorętszych" smaków tego sezonu. Czekoladowy deser pochodzi ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich i zawitał również na polski rynek. Jego cena może odstraszać, jednak to nie oznacza, że musimy rezygnować z jego spróbowania. Tabliczki z łatwością samodzielnie przygotujemy w domowych warunkach. Większość produktów kupimy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych.
REKLAMA
Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu
Z czego robi się dubajską czekoladę? Składniki do przygotowania orientalnego rarytasu
Batonik czekoladowy jest zrobiony z pokruszonego ciasta filo, masła pistacjowego i czekolady. Opcjonalnie można dodać tahini, aby uzyskać bogatszy i bardziej orzechowy smak, a także polewę z białej czekolady, aby uzyskać dodatkowy efekt wizualny.Składników nie potrzeba więc zbyt wiele.
Do przygotowania domowej dubajskiej czekolady wystarczą:
200 g czekolady (gorzka lub mleczna),
pasta pistacjowa (domowa lub gotowa ze sklepu),
60 g ciasta kataifi pokrojonego na 4-5 cm kawałki (dostępne w sklepach z produktami kuchni świata lub marketach internetowych),
Czekolada dubajska. Przepis, po który sięgniesz nie raz
Ten przepis jest jednym z najprostszych i nie wymaga specjalnych umiejętności. Do jego wykonania przyda ci się silikonowa foremka na domową czekoladę.
Czekoladę drobno posiekaj i podziel na dwie części. Jedną z nich roztop w kąpieli wodnej, przelej do silikonowej foremki i wyrównaj. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Ciasto kataifi wrzuć na rozgrzaną patelnię. Podsmaż je na złoty kolor, mieszając, aby się nie przypaliło. Dodaj masło, wymieszaj, aż się roztopi, a następnie wmieszaj pastę pistacjową. Odstaw masę do ostygnięcia.
Na zastygniętą warstwę czekolady wyłóż masę pistacjową, wyrównaj i schłódź w lodówce.
Drugą część czekolady roztop w kąpieli wodnej, wylej na wierzch deseru i ponownie wyrównaj. Wstaw do lodówki na godzinę, aż całość stężeje. Gotowe! Podawaj jako deser lub słodką przekąskę.