Pomysłów na szybki i smaczny obiad nie brakuje. Jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku, żeby była soczysta? Zapiekane mięso to niecodzienna odsłona uwielbianego przez wielu drobiu. Ten smak podbije każde podniebienie.
3
funkybg / Getty Images/istock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pierś z kurczaka to stały element wyposażenia lodówki wielu Polaków. Zamiast jednak smażyć kolejne kotlety na patelni czy przygotowywać makaron, zaserwuj coś innego. Zapiekane mięso to świetny sposób, aby móc delektować się wyjątkowym smakiem nawet w dni powszednie. Wystarczy kilka ruchów, a resztę zrobi piekarnik.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze
Co można zrobić prostego na obiad? Zapiekana pierś z kurczaka zachwyci każdego domownika
Jeśli zmagasz się z suchymi, gumowatymi i po prostu nudnymi piersiami z kurczaka, masz szczęście. Mamy przepis, który jest tak prosty, jak tylko się da, a postępując krok po kroku, nie ma szans, że coś pójdzie nie tak. Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować piersi z kurczaka, a następnie piec je przez odpowiednią ilość czasu.
Lista potrzebnych składników:
600 g fileta z kurczaka,
200 g sera mozzarella,
cebula,
6 łyżek passaty pomidorowej,
łyżeczka papryki słodkiej,
łyżeczka czosnku granulowanego,
łyżeczka ziół prowansalskich,
sól, pieprz.
Pomysł na obiad z piersi kurczakaPomysł na obiad z piersi kurczaka. Fot. rexipe / Flickr.com, CC BY 2.0
Jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku, żeby była soczysta? Prosty przepis krok po kroku
Zapiekaną pierś z kurczaka możesz podawać na wytrawną kolację czy codzienny obiad. Świetnie będzie się komponować z ziemniakami, makaronem, sałatką czy też surówką.
Filet z kurczaka delikatnie nacinamy, posypujemy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy mięso bez tłuszczu, aż będzie lekko zarumienione, przez około 5 minut z każdej strony. Następnie przekładamy do małego naczynia żaroodpornego (średnica 13 cm).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni przez kilka minut, aż będzie szklista.
W rondelku zagotowujemy passatę pomidorową, dodajemy paprykę słodką, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, cebulę, sól i pieprz. Gotujemy przez chwilę, aż sos lekko się zagęści. Gotowy wylewamy na mięso w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie, na mięsie układamy mozzarellę i zapiekamy jeszcze przez 5 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Smacznego!