Z jakiego ciasta robi się donaty? Przepis na najlepsze kolorowe pączki od cioci z USA!

Pączki amerykańskie to popularna przekąska, po którą sięgamy z wielką chęcią i smakiem. Dlaczego? Pączki te po prostu kuszą swoim dekoracyjnym wyglądem, a ich smak sprawia, że mamy ochotę na więcej. Jak zrobić przepyszne donaty w domu? Podpowiadamy.

Pączki amerykańskie, podobnie jak nasze tradycyjne, są przygotowywane z ciasta drożdżowego, jednak smak jest nieco inny. Wyjątkową słodycz donaty czerpią z polewy i kolorowej posypki, którą najczęściej są ozdobione.  

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Pączki amerykańskie - przepis idealny na karnawał 

Jak samodzielnie zrobić pączki amerykańskie? Przepis na donaty jest bardzo prosty, wbrew temu, co mogłoby się wydawać. Pączki amerykańskie powstają na bazie ciasta drożdżowego. Jest to przekąska, która wyróżnia się dużą różnorodnością, bo smak pączków amerykańskich w dużej mierze zależy od polewy i posypki.

Donaty w smaku przypominają nasze tradycyjne pączki, jednak nie do końca nimi są. Pączki amerykańskie mają charakterystyczny kształt pierścienia z dziurką i w przeciwieństwie do naszych pączków - nie mają nadzienia.

Pączki amerykańskie to idealna propozycja na karnawał i tłusty czwartek. Można je zaserwować do porannej kawy lub podczas popołudniowego spotkania ze znajomymi. Z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka!    

Przepis na pączki amerykańskie - jak przygotować ciasto?

Nasz przepis na pączki amerykańskie zaczynamy od przygotowania ciasta. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 75 g masła
  • 25 g cukru białego
  • szczypta soli 
Donaty - przepis na bajeczne bączki w kształcie opony
Donaty - przepis na bajeczne bączki w kształcie opony pexels.com

Pączki amerykańskie z dziurką - przepis krok po kroku

Jak zrobić pączki amerykańskie z dziurką? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:

  • Krok 1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. W szklance lub misce podgrzewamy mleko (nie gotujemy), a następnie dodajemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i całość bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (zaczyn powinien podwoić swoją objętość)
  • Krok 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione i przestudzone masło, pozostały cukier, szczyptę soli i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się jednolite i elastyczne. Ciasto na pączki amerykańskie można wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego
  • Krok 3. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Miskę z ciastem umieszczamy w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera. Można również umieścić miskę z ciastem w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 30 stopni i pozostawić do wyrośnięcia 

Pączki amerykańskie - formowanie i smażenie ciasta

Gdy ciasto na nasze pączki amerykańskie będzie gotowe, rozwałkowujemy je na stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrawamy donaty. Można do tego wykorzystać foremki do wycinania ciasta lub szklankę. Wycinamy również środek, aby stworzyć charakterystyczny kształt pączków amerykańskich. Gdy zużyjemy całe ciasto, układamy donaty na blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Jak smażymy donaty?

  • w garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temperatury ok. 175-180 stopni (stopień rozgrzania najlepiej kontrolować za pomocą termometru kuchennego)
  • gdy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę, układamy donaty tak, aby swobodnie w nim pływały
  • pączki amerykańskie smażymy na złocisty kolor z obu stron (2 minuty na każdą stronę)
  • usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym w celu odciągnięcia nadmiaru tłuszczu
  • ostygnięte donaty dekorujemy 

Pączki amerykańskie - jak dekorować? 

Jak udekorować pączki amerykańskie? Tak naprawdę w tym temacie istnieje bardzo duża dowolność. Pączki możemy ozdobić w dowolny sposób, nadając im smak, który najlepiej wpisuje się w nasz gust.

  • Donaty można posypać cukrem pudrem, który nada im lekkiej słodyczy.
  • Do dekoracji pączków amerykańskich bardzo często wykorzystywany jest także lukier (tu znajdziesz przepis na lukier, możesz do niego dodać dowolny barwnik spożywczy) lub polewa czekoladowa. Pączki moczymy w lukrze lub polewie jedną stroną. Przed zastygnięciem lukru lub czekolady, możemy nasze pączki ozdobić dodatkowo np. kolorową posypką, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub płatkami czekoladowymi.

Zobacz też: Jak zrobić pączki? Nawet miłośnik gotowców powinien wypróbować ten przepis przynajmniej raz w życiu!

Więcej o: