Jeśli chodzi o surówki, każdy z nas na pewno ma swoje ulubione przepisy. Oczywiście wciąż królują nieśmiertelna mizeria, marchewka z jabłkiem lub surówka z kapusty, ale nie od dziś wiadomo, że najlepsze przepisy powstają w zasadzie przez przypadek.
Tak właśnie jest z surówką z ogórków kiszonych, którą ostatnio poczynił mój mąż. Kiedy ja robiłam surówkę z kiszonych, dodawałam zazwyczaj jedynie trochę pieprzu, cebulę i oliwę. Mój ukochany postanowił dodać coś jeszcze. Otworzył więc słoik marynowanej papryki, wyjął z lodówki musztardę, wymieszał ją z posiekaną cebulą i oliwą, i całość wymieszał z posiekanymi ogórkami. Wyszło tak pysznie, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, zanim surówka całkowicie zniknęła.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pikle z awokado. Pyszna przekąska w kilku krokach
Surówka z kiszonymi ogórkami i papryką. Lepszej nie zjesz
Składniki:
- ok. 500 g kiszonych ogórków,
- ok. 300 g marynowanej papryki,
- 1 średnia cebula,
- pełna łyżka musztardy francuskiej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- grubo mielony pieprz,
- sól i szczypta cukru do smaku,
- opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji.
Sposób wykonania:
- Ogórki kiszone pokrój na dość cienkie plastry. Możesz także zetrzeć je na tarce lub użyć madnolinki do warzyw. Następnie przełóż do miski.
- Paprykę odsącz z zalewy i pokrój w paski lub średniej wielkości kostkę. Ja używam papryki czerwonej, bo w marynacie jest nieco słodsza niż zielona lub żółta, ale ty możesz użyć dowolnego koloru. Posiekaną paprykę dołóż do ogórków.
- Cebulę posiekaj w kostkę lub cienkie piórka. Następnie dodaj do niej odrobinę cukru i wymieszaj, by cukier zmiękczył warzywo i "wyciągnął" ewentualną goryczkę. Następnie cebulę wymieszaj z oliwą i musztardą oraz pieprzem.
- Całość dodaj do ogórków i papryki, dopraw niewielką ilością soli i wymieszaj. Tak przygotowana surówka pasuje idealnie do każdego obiadu. Ostatnio podałam ją z polędwiczkami w sosie - to była prawdziwa wyżerka.