Najlepsza surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał musztardę i dwa smaczne składniki

Najlepsza surówka z ogórków kiszonych, jaką ostatnio jadłam, powstała zupełnie przypadkowo. Mój mąż robił obiad i postanowił puścić wodze fantazji i wyszło mu coś absolutnie przepysznego. Oprócz kiszonych ogórków i cebuli dołożył musztardę i coś, o czym bym w życiu nie pomyślała. Od tamtej pory nie robię już ani mizerii, ani colesława - ta surówka wymiotła konkurencję.

Jeśli chodzi o surówki, każdy z nas na pewno ma swoje ulubione przepisy. Oczywiście wciąż królują nieśmiertelna mizeria, marchewka z jabłkiem lub surówka z kapusty, ale nie od dziś wiadomo, że najlepsze przepisy powstają w zasadzie przez przypadek.

Tak właśnie jest z surówką z ogórków kiszonych, którą ostatnio poczynił mój mąż. Kiedy ja robiłam surówkę z kiszonych, dodawałam zazwyczaj jedynie trochę pieprzu, cebulę i oliwę. Mój ukochany postanowił dodać coś jeszcze. Otworzył więc słoik marynowanej papryki, wyjął z lodówki musztardę, wymieszał ją z posiekaną cebulą i oliwą, i całość wymieszał z posiekanymi ogórkami. Wyszło tak pysznie, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, zanim surówka całkowicie zniknęła. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pikle z awokado. Pyszna przekąska w kilku krokach

Surówka z kiszonymi ogórkami i papryką. Lepszej nie zjesz

Składniki:

  • ok. 500 g kiszonych ogórków, 
  • ok. 300 g marynowanej papryki, 
  • 1 średnia cebula, 
  • pełna łyżka musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • grubo mielony pieprz, 
  • sól i szczypta cukru do smaku, 
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki kiszone pokrój na dość cienkie plastry. Możesz także zetrzeć je na tarce lub użyć madnolinki do warzyw. Następnie przełóż do miski. 
  2. Paprykę odsącz z zalewy i pokrój w paski lub średniej wielkości kostkę. Ja używam papryki czerwonej, bo w marynacie jest nieco słodsza niż zielona lub żółta, ale ty możesz użyć dowolnego koloru. Posiekaną paprykę dołóż do ogórków. 
  3. Cebulę posiekaj w kostkę lub cienkie piórka. Następnie dodaj do niej odrobinę cukru i wymieszaj, by cukier zmiękczył warzywo i "wyciągnął" ewentualną goryczkę. Następnie cebulę wymieszaj z oliwą i musztardą oraz pieprzem. 
  4. Całość dodaj do ogórków i papryki, dopraw niewielką ilością soli i wymieszaj. Tak przygotowana surówka pasuje idealnie do każdego obiadu. Ostatnio podałam ją z polędwiczkami w sosie - to była prawdziwa wyżerka. 
Więcej o: