To najlepsze kotlety na obiad w piątek. Tak soczyste, że zapomnisz o zwykłych mielonych

Jeśli szukasz inspiracji na obiad w piątek lub po prostu najzwyczajniej w świecie znudziły ci się klasyczne kotlety z wieprzowiny albo drobiu, mamy dla ciebie świetny przepis. Te kotleciki wychodzą delikatne, soczyste i aromatyczne, a zrobisz je ze zdrowego mięsa. Kiedy ich spróbujesz, ryby będziesz jeść tylko w tej postaci.

Nie wiem, czy w kraju nad Wisłą znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie lubi kotletów. Najczęściej na naszych stołach lądują kotlety z wieprzowiny, czyli uwielbiane mielone lub schabowe, ale lubimy także kotlety drobiowe z kurczaka lub indyka. Jednak pyszne kotlety można zrobić także z innego mięsa, po które część Polaków chętnie sięga w piątki. Mowa oczywiście o rybach, które zazwyczaj smażymy w panierce i serwujemy z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Kotlety rybne będą naprawdę świetnym pomysłem na piątkowy obiad, ale są tak pyszne, że chętnie będziesz je robić także w inne dni. To chwila roboty, a smak taki, że głowa mała. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na domowy paprykarz

Co na obiad w piątek? Zrób te pyszne kotleciki i patrz jak znikają jeden za drugim

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza lub morszczuka,
  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • duża łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • łyżka majonezu,
  • olej do smażenia.

Kotleciki rybne - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, które mają dużo skrobi. Ostudź je i rozgnieć na gładkie puree.
  2. Filety z ryby ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą i kiedy będą już miękkie, rozgnieć tak samo jak ziemniaki. Możesz je także usmażyć na niewielkiej ilości masła - wówczas będą bardziej aromatyczne.
  3. Do miski włóż ziemniaki, rybę, wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę dodatków.
  4. Masę wyrób tak, jak na kotlety mielone. Odrywaj od niej kawałki i formuj w dłoniach w kształt kotletów. Obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na patelni z gorącym olejem.

Tak przygotowane kotleciki aż same pchają się na talerz. Podawaj je jak tylko chcesz - z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Możesz także podać je z sosem koperkowym lub tatarskim - opcji masz wiele i z pewnością warto je wypróbować, bo odkryć tę, która najbardziej przypadnie ci do gustu.

Więcej o: