Nie wiem, czy w kraju nad Wisłą znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie lubi kotletów. Najczęściej na naszych stołach lądują kotlety z wieprzowiny, czyli uwielbiane mielone lub schabowe, ale lubimy także kotlety drobiowe z kurczaka lub indyka. Jednak pyszne kotlety można zrobić także z innego mięsa, po które część Polaków chętnie sięga w piątki. Mowa oczywiście o rybach, które zazwyczaj smażymy w panierce i serwujemy z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Kotlety rybne będą naprawdę świetnym pomysłem na piątkowy obiad, ale są tak pyszne, że chętnie będziesz je robić także w inne dni. To chwila roboty, a smak taki, że głowa mała.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na domowy paprykarz
Co na obiad w piątek? Zrób te pyszne kotleciki i patrz jak znikają jeden za drugim
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza lub morszczuka,
- 300 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 duże jajko,
- 2 małe ząbki czosnku,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- duża łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- łyżka majonezu,
- olej do smażenia.
Kotleciki rybne - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, które mają dużo skrobi. Ostudź je i rozgnieć na gładkie puree.
- Filety z ryby ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą i kiedy będą już miękkie, rozgnieć tak samo jak ziemniaki. Możesz je także usmażyć na niewielkiej ilości masła - wówczas będą bardziej aromatyczne.
- Do miski włóż ziemniaki, rybę, wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę dodatków.
- Masę wyrób tak, jak na kotlety mielone. Odrywaj od niej kawałki i formuj w dłoniach w kształt kotletów. Obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na patelni z gorącym olejem.
Tak przygotowane kotleciki aż same pchają się na talerz. Podawaj je jak tylko chcesz - z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Możesz także podać je z sosem koperkowym lub tatarskim - opcji masz wiele i z pewnością warto je wypróbować, bo odkryć tę, która najbardziej przypadnie ci do gustu.