• Link został skopiowany

Gdy robię schabowe, przestrzegam kilku ważnych zasad. Zawsze wychodzą kruche i soczyste

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste oraz w idealnie chrupiącej panierce? Zwróć uwagę nie tylko na smażenie, lecz także wcześniejsze przygotowanie mięsa. Zanim weźmiesz się za panierowanie, zrób jedną rzecz. Wyjdą pyszne.
Kotlet schabowy
Bartosz Luczak/iStock

Kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub buraczkami to król tradycyjnego, polskiego obiadu. W wielu domach podaje się go co weekend, najlepiej zaraz po tłustym i treściwym rosole. Choć zdawać by się mogło, że jest prosty w przyrządzeniu, podstawowe błędy mogą sprawić, że wyjdzie gumowaty lub wręcz twardy niczym podeszwa. Na co uważać?

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Jak zrobić najlepszego schabowego? Zacznij od przygotowania mięsa

Idealny schabowy powinien być soczysty i miękki w środku, zaś chrupiący na zewnątrz. Ważna jest również jego grubość, by przypadkiem nie składał się głównie z panierki. Dlatego najlepiej kupować mięso w kawałku i kroić je samodzielnie na około półtora centymetra, a potem rozbić tłuczkiem. Oczywiście nie zapomnij o usunięciu ewentualnych białych otoczek czy dużych żyłek. Już takie działanie sprawi, że wyjdzie znacznie lepszy, niż zazwyczaj.

Zainteresuje cię również: Na Podkarpaciu smażą szybkie "placki na prozie". Zajada się cała rodzina. Stertę zrobisz za grosze

Kotlet schabowy z zasmażaną kapusta i ziemniakami
Kotlet schabowy z zasmażaną kapusta i ziemniakami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Co zrobić, żeby schabowe były kruche? Wiele osób używa zalewy

W tradycyjnej wersji mięso na kotlety przyprawić solą i pieprzem, następnie panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Jeśli jednak chcesz, aby mięso wyszło soczyste i pełne smaku, zaleca się wcześniej namaczać je w mleku z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Niektórzy dodają plastry cebuli. Cała czynność powinna trwać co najmniej dwie godziny, choć im dłużej, tym lepiej. Po wszystkim nie zapomnij o dokładnym osuszeniu plastrów. Dopiero wtedy przystąp do trzyetapowego panierowania, zmniejsz tylko ilość przypraw, gdyż dodawane były również do zalewy. 

Jak prawidłowo usmażyć kotlet schabowy? Nie przesadź z czasem

Ostatnim etapem przygotowywania kotletów jest smażenie. Ważne, aby nie przedłużać całego procesu i pilnować, by używany olej był świeży i bez przypaleń. Wrzuć mięso na rozgrzany tłuszcz na około 4-5 minut na stronę, nie dłużej. Gdy się zarumieni, odwróć, odczekaj i zdejmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Dzięki temu kotlety wyjdą idealnie chrupkie na zewnątrz, a soczyste w środku, bez efektu gumowej podeszwy. A przy okazji papier wchłonie nadmiar tłuszczu. 

PORADA! W przypadku konieczności odsmażania kotletów nigdy nie rób tego w mikrofalówce. Użyj nagrzanego do 170 stopni piekarnika, a mięso wciąż będzie miękkie i smaczne. Wcześniej włóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową. Wystarczy 15 minut, by smakowały jak dopiero co zrobione.

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: