Mój mąż raz w tygodniu chce, żebym zrobiła tę pastę. Tylko 4 niedrogie składniki i 5 minut roboty

Dodatki do kanapek wcale nie muszą ograniczać się do wędlin i serów. Jak zrobić pastę z fasoli białej? Odkąd pierwszy raz wyczarowałam ten "smalec" z raptem 3 składników, teraz przygotowuję go co tydzień. I to dwie porcje.

W poszukiwaniu nowych smaków i urozmaicenia codziennych kanapek nie trzeba szukać daleko. Hummus oraz pasta jajeczna dawno poszły w odstawkę. Teraz w moim domu liczy się tylko ten wegański smalec, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Co dodać do pasty z fasoli? Lista potrzebnych składników jest krótka

Biała fasola to wciąż mało doceniania roślina strączkowa, jednak niedługo może się to zmienić. Stanowi cenne źródło białka roślinnego, witamin A, C, z grupy B oraz składników mineralnych (magnez, wapń, fosfor, potas, selen). Do przygotowania pasty kanapkowej sprawdzi się zarówno ta z puszki, jak i sucha, którą trzeba uprzednio namoczyć i ugotować. Ja moją wersję smarowidła urozmaicam odrobiną suszonych pomidorów, które nadają całości dodatkowej głębi i wyrazistości w smaku.

Oto lista potrzebnych składników:

  • 500 g świeżej fasoli lub 300 g fasoli suchej,
  • 10 suszonych pomidorów w oleju,
  • łyżeczka soli oraz mielonego pieprzu kolorowego,
  • cytryna.
Fasola, fot. Archiwum prywatne
Fasola, fot. Archiwum prywatne Fasola, fot. Archiwum prywatne

Jak zrobić pastę z fasoli białej? Przygotowanie jest bajecznie szybkie i proste

Ten przepis jest wyjątkowo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności w kuchni. Wystarczy odrobina chęci i kilka minut wolnego czasu.

  1. Jeśli używasz fasoli suchej, namocz ją przez co najmniej 12 godzin, a następnie odcedź, dokładnie opłucz i ugotuj do miękkości. Jeśli korzystasz z fasoli z puszki, wystarczy ją odcedzić i przepłukać wodą.
  2. Pokrój suszone pomidory na drobniejsze kawałki.
  3. Do ugotowanej fasoli dodaj sok z cytryny, sól, mielony pieprz kolorowy oraz pokrojone pomidory.
  4. Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Gotowe! Podawaj ze świeżym pieczywem. Świetnie będzie smakować z dodatkiem ogórków kiszonych.
Więcej o: