Szybkie ciasto czekoladowe. Nie potrzebujesz nawet piekarnika, ale przyda się kubeczek

Jak zrobić pyszne, delikatne i słodziutkie ciasto czekoladowe? Najlepiej tak szybko, jak tylko się da. A można zrobić to w mniej niż kwadrans i to bez użycia piekarnika. Wystarczy, że masz kilka podstawowych składników i ulubiony kubek, a resztę zrobi za ciebie mikrofalówka. Ten przepis musi obowiązkowo poznać każdy łakomczuszek.

Jeśli uparcie chodzi za tobą ochota na ciasto czekoladowe, a do cukierni daleko lub nie masz ochoty bądź czasu czekać godziny, aż się upiecze, mamy dla ciebie fantastyczny, chociaż nieco nietypowy przepis. Szybkie ciasto czekoladowe z mikrofali to zbawienie dla wszystkich niecierpliwych łasuchów oraz dla tych, którzy odebrali telefon od teściowej/przyjaciół z informacją, że za chwilę wpadną na kawkę, a ty nie masz nic słodkiego. Wykonanie ciasta zajmuje zaledwie pięć minut - minuta łączenia składników i cztery minuty pieczenia w mikrofali.

Zobacz wideo Zobacz przepis na uwielbiane ciasto Polaków. Oto kultowy pleśniak

Szybkie ciasto czekoladowe. Wystarczy kubek i pięć minut

Składniki:

  • 4 łyżki tłustego mleka,
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Szybkie ciasto z mikrofali - sposób wykonania:

  1. Przygotuj kubeczek i przesiej do niego mąkę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
  2. W małej miseczce roztrzep jajko z mlekiem i masłem. Następnie przelej do kubeczka z sypkimi składnikami i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita, bez żadnych grudek.
  3. Kubek z ciastem włóż do mikrofalówki i włącz ją na maksymalną moc. Ustaw czas na 4 minuty. Po tym czasie ciasto pięknie wyrośnie i będzie gotowe do jedzenia.

Wskazówka: Do ciasta z mikrofali możesz dodać pokruszoną gorzką lub deserową czekoladę, możesz także użyć trochę ulubionego dżemu. Szczególnie polecam dżem porzeczkowy lub wiśniowy. Te dodatki sprawią, że ciasto będzie nieco bardziej wilgotne i z pewnością przepyszne. Nie czekaj zatem, tylko zabieraj się za ten nietypowy deser.

Więcej o: