Błyskawiczne placki, które zrobisz w kilka minut. Smaczniejsze od racuchów, biją na głowę naleśniki

Puszyste syrniki to idealna propozycja na smaczne śniadanie, deser czy podwieczorek. Są łatwe do przygotowania, a dzięki lekkiej konsystencji i uniwersalnemu smakowi, sprawdzą się w każdej sytuacji. Podawaj je z ulubionymi dodatkami i ciesz się pysznym posiłkiem.

Syrniki to jedno z tych dań, które chce się jeść cały czas. Pochodzą z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, ale podbiły podniebienia smakoszów w całej Europie Wschodniej. Delikatne i puszyste, znikają z talerza szybciej, niż się spodziewasz. Są także proste w przygotowaniu, więc każdy sobie poradzi. Do ciasta można dodać różne dodatki, takie jak świeża wanilia, cynamon czy suszone owoce, żeby nadać im jeszcze więcej smaku.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Jak się robi syrniki? Potrzebujesz niewiele, by wyszły smaczne

Aby zrobić syrniki, wystarczy kilka podstawowych składników, które prawie zawsze mamy w kuchni. Dobrze jest pamiętać, że ich smak zależy w dużej mierze od odpowiednich dodatków, a także od sposobu smażenia na małym ogniu.

Składniki:

  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego.
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • jajko,
  • olej do smażenia.

Z czym jeść syrniki? Możesz dodać do nich wszystko, co lubisz

Zgodnie z tradycyjną ukraińską kuchnią podaje się je z kwaśną śmietaną, ale dzisiaj można eksperymentować z przeróżnymi smakami. Idealnym uzupełnieniem może być miód, konfitura, owoce (jagody, truskawki czy maliny), które dodadzą daniu świeżości.

Sposób przygotowania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, delikatnie zamieszaj.
  2. Do suchych składników wbij jajko i wkrusz twaróg. Całość dokładnie zagnieć do połączenia wszystkich produktów. Gdyby ciasto nie chciało się z sobą lepić, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
  3. Z powstałej masy formuj płaskie, okrągłe placki. Nie powinny być cienkie, ale też nie za grube. Najlepiej jak będą miały około 2 cm grubości.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Układaj przygotowane placki i smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej robić to na małym ogniu, by środek mógł się odpowiednio usmażyć, a wierzch się nie przypalił.
  5. Tak przygotowane serniczki podawaj z sosem owocowym, świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o: