Przepis na naleśniki w zasadzie każdy zna lepiej lub gorzej i zazwyczaj traktujemy je nieco po macoszemu, dodając składniki na oko i trzymając się receptury, którą poznaliśmy od mamy lub babci. Nic nie mamy oczywiście do naleśników z mlekiem, uważamy, że są smaczne, ale te z maślanką są zwyczajnie lepsze. Tak, zamiast mleka do ciasta na naleśniki dodaj maślankę. Myślę, że gdy wypróbujesz ten przepis, klasyczny pozostanie już tylko we wspomnieniach.
Zobacz wideo Zobacz przepis na naleśniki po meksykańsku
Delikatne i elastyczne naleśniki. Zamień mleko na maślankę
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki maślanki naturalnej,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
- opcjonalnie łyżeczka cukru pudru, jeśli chcesz zrobić naleśniki na słodko.
Naleśniki na maślance - sposób wykonania:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Maślanka i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
- Do mąki dodaj maślankę, wodę i wbij jajka. Mikserem na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
- Następnie miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i lepiej złączył składniki - dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą rwać się przy składaniu.
- Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadzaj po całej powierzchni.
- Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron. Jeśli jednak chcesz mieć stuprocentową pewność, po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę.
Ten przepis pozwoli ci zrobić idealne krokiety lub zapiekane i faszerowane naleśniki, ponieważ nie ma opcji, że ciasto porwie się podczas składania lub popęka na patelni podczas odwracania lub zdejmowania. Moim zdaniem naleśniki na maślance najlepiej smakują w wersji wytrawnej, ale jeśli wolisz naleśniki na słodko, koniecznie zrób je ze słodkim serem i odsmaż na masełku. Bajka to mało powiedziane.