• Link został skopiowany

Zamiast lecieć do sklepu, zrób ekspresowe bułeczki. Chrupiące i miękkie. Lepsze niż z piekarni

Co zjeść na śniadanie? Ten przepis sprawdzi się idealnie dla leniuchów. Zamiast wychodzić z domu i stać w kolejce do piekarni, przygotuj ekspresowe bułki śniadaniowe. Smakują doskonale i zrobisz je w kilka chwil.
Zamiast lecieć do sklepu, zrób ekspresowe bułeczki. Chrupiące i miękkie. Lepsze niż z piekarni
Zamiast lecieć do sklepu, zrób ekspresowe bułeczki. Chrupiące i miękkie. Lepsze niż z piekarni, istock/@nobtis

Nic nie rozbudza lepiej niż zapach świeżo wypiekanego pieczywa. Jak zrobić ekspresowe bułki śniadaniowe? Z tego przepisu wychodzą perfekcyjnie. Są pachnące, miękkie i mają chrupiącą skórkę, a składniki potrzebne do ich przygotowania prawdopodobnie masz w domu.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Jaka mąka do pieczenia bułek? Ten typ sprawdzi się najlepiej. Bułeczki wyjdą idealne

Ekspresowe bułki śniadaniowe to świetny pomysł dla osób, które lubią świeże pieczywo, ale jednocześnie nie przepadają za porannymi wypadami do piekarni. Kluczowym składnikiem jest jednak odpowiedni typ mąki. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typ 500, ponieważ zawiera idealną proporcję białka do glutenu, dzięki czemu zapewni dobrą konsystencję ciasta.

Jak zrobić ekspresowe bułki śniadaniowe? Wychodzą obłędnie pyszne

Bułeczki robi się szybko, bo nie wymagają długotrwałego wyrastania ciasta, a z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500,
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 120 ml wody, 
  • łyżeczka soli,
  • odrobina cukru,
  • jajko,
  • sezam lub mak do posypania (opcjonalnie).
Domowe bułki z dodatkiem cebuli i oregano (zdjęcie ilustracyjne)
Domowe bułki z dodatkiem cebuli i oregano (zdjęcie ilustracyjne) Fot. SMarina - iStock

Bułki z tego przepisu biją na głowę te z piekarni. Wychodzą nie tylko chrupiące, lecz także puszyste w środku. Oto jak je zrobić.

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do miseczki dodaj ciepłe mleko, cukier i drożdże, a potem wymieszaj całość.
  2. W misce wymieszaj mąkę i sól, a potem wlej zaczyn oraz wodę. Wymieszaj łyżką, a kiedy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto ręką. Gdy będzie gotowe odstaw na pięć minut.
  3. Po upływie tego czasu odrywaj kawałki od ciasta i formuj w kulki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem.
  4. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 20 do 25 minut (bez termoobiegu).

Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: