• Link został skopiowany

Aromatyczna zupa pieczarkowa z włoskim dodatkiem. Już nigdy nie zabielę jej śmietaną

Zupa pieczarkowa to jeden z takich obiadowych pewniaczków - jest pyszna, każdemu smakuje, robi się ją łatwo i dość szybko. Jest świetnym pomysłem na codzienny obiad oraz podczas spotkań w większym gronie, ale warto się jednak trochę nad nią pochylić, by smakowała jeszcze lepiej. Zabielasz zupę śmietaną? Zostaw ją w lodówce, a zamiast tego postaw na włoski dodatek. Będzie obłędna.
Zupa pieczarkowa krem
Fot. LauriPatterson/iStock

Są takie przepisy, które szczególnie cenimy za prostotę wykonania i niestety bywa tak, że traktujemy je nieco po macoszemu, bo po co cokolwiek zmieniać, skoro jest dobrze tak, jak jest? Czasami jednak warto wyjść poza utarte schematy i sztywne przepisy. Nie zapominaj, że gotowanie to przecież świetna zabawa i nawet taką pozornie zwykłą zupę pieczarkową można w sprytny sposób podrasować. Zamiast zabielać śmietaną, dodaj do niej trochę włoskiego sera mascarpone. Większości z nas kojarzy się ze słodkimi wypiekami i deserami, ale mało kto wie, że świetnie podkręca smak grzybów. Jeśli lubisz zupę pieczarkową i chcesz poznać jej zupełnie nową wersję, musisz wypróbować ten przepis. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kurczaka faszerowanego pieczarkami

Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym i serkiem mascarpone. Najlepszy obiad w kilka chwil

Składniki:

  • 500-700 g pieczarek,
  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1 por,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • czubata łyżka sera w typie greckiej fety (opcjonalnie),
  • ok. 300 g serka mascarpone,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym i mascarpone - sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drobno. Możesz posiekać także dwa ząbki czosnku dla aromatu.
  2. Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zmieni kolor.
  3. Dodaj pieczarki i duś na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu. Pamiętaj, że grzyby powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę, jeśli jej używasz. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone, a ser w typie fety także jest dość słony.

Aż się prosi, by zjeść conajmniej kilka porcji takiej zupy pieczarkowej. Podawaj ją, jak tylko lubisz - świetna będzie z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ulubionym makaronem. Dla smaku możesz udekorować ją posiekaną natką albo szczypiorkiem.

Więcej o: