Do pasty z awokado dodałam wyrazisty sos. Wyszła tak pyszna, że chleb był niepotrzebny

Wszyscy uwielbiamy pasty kanapkowe i chociaż wciąż najpopularniejszymi smarowidłami są pasta jajeczna, rybna lub najróżniejsze pasty twarogowe, czasami bierze nas ochota na coś nowego. Jakiś czas temu postanowiłam pokombinować i zrobiłam pastę z awokado. Ale nie taką zwykłą - dodałam wyrazisty sos i muszę przyznać, że wyszła tak pyszna, że zjadłam tylko jedną kanapkę. Resztę wciągnęłam prosto z miski.

Awokado ma tylu miłośników, co sceptyków. Sceptycy najpewniej nie pałają wielką miłością do tego owocu przez to, że nie umieją się nim odpowiednio zająć i podrasować jego smaku. Fakt, awokado samo w sobie jest dość mdłe, ale za to napakowane zdrowymi tłuszczami i wręcz stworzone do robienia z niego najróżniejszych past i smarowideł. Guacamole wszak jest znane na całym świecie i postanowiłam nieco zainspirować się najsłynniejszą zieloną pastą, ale dodałam coś od siebie - podstawę jednak zachowałam. Dojrzałe awokado połączyłam ze składnikami, które lubię najbardziej, a całość dopełnił sos sriracha mayo, który jedynie wydobył wszystkie ukryte smaki, ale nie przytłoczył smaku pasty

Ciekawi cię, jak ją zrobić? Na poniższym wideo zobaczysz cały przepis krok po kroku. Niżej podajemy też listę potrzebnych składników.

Zobacz wideo Zrobiłam najlepszą pastę z awokado. Musisz wypróbować

Pasta z awokado po mojemu. Z tym sosem jest najlepsza

Składniki:

  • 1 większe dojrzałe awokado, 
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo, 
  • pół czerwonej cebuli, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny, 
  • 2 łyżki sosu sriracha mayo, 
  • kilka listków świeżej mięty, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Pasta z awokado z jajkiem i sosem sriracha mayo - sposób wykonania:

  1. Awokado ostrożnie przekrój na pół. Uważaj, by się nie skaleczyć. Następnie wyjmij miąższ łyżką i przełóż do miseczki. Pestkę zachowaj, może okazać się przydatna
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, nie musi być drobna - wszystko będzie przecież miksowane. Jajka ugotuj na twardo, a czosnek obierz z łupin. 
  3. Wyciśnij sok z cytryny. Ja nie miałam wyciskarki, więc przecisnęłam sok przez palce - ważne, by do pasty nie dostały się pestki. Dodałam także mój ulubiony sos oraz doprawiłam całość do smaku solą i pieprzem. 
  4. Pastę zmiksowałam blenderem ręcznym na jednolitą, jasnozieloną masę. Oczywiście spróbowałam, czy nie brakuje jej soli lub ostrości. Na sam koniec porwałam kilka listków świeżej mięty i wymieszałam ponownie. Nałożyłam na kawałek chrupiącej bagietki i już wiedziałam, że żadna jajeczna albo rybna pasta na kanapki nie wygra z tą z awokado. Resztę zjadłam prosto z miseczki. 

Wskazówka: Do czego przydaje się pestka z awokado? Jeśli zrobisz za dużo pasty albo guacamole, bądź robisz sałatkę z awokado i chcesz ją podać później, owoc może ściemnieć. Nie będzie niejadalny, ale kolor wpłynie na estetykę dania. Kiedy dodasz pestkę awokado do pojemnika lub miseczki z pastą, twoje danie zachowa apetyczny, zielony kolor. Podobnie zadziała dodatek soku z cytryny, ale można wspomóc się przecież dwiema metodami. 

Więcej o: