Zapiekanki to świetny pomysł na obiad. Zwłaszcza gdy masz dużą rodzinę lub spodziewasz się gości. Są sycące i, jakby to ująć, dojść pojemne. Często można dodać do nich resztki, które zalegają w lodówce (oczywiście pod warunkiem, że nie są popsute), np. wędliny, niewykorzystane do końca warzywa (jak choćby brokuły czy marchewki) i inne tego typu produkty.
Tym razem chcemy jednak zaproponować coś osobom, które przyprawę gyros mogłyby dodawać do każdej potrawy, nie tylko słynnej sałatki. Zapiekanka gyros z makaronem to świetne rozwiązanie, gdy nie chcemy brudzić zbyt wielu garnków i zależy nam, żeby obiad przygotować dość sprawnie. Ponadto łatwo można ją później odgrzać, o ile oczywiście rodzinie nie wciągnie całej na raz.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i posyp przyprawą gyros. Od ciebie zależy, jak dużo jej dodasz. Ważne, żeby każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w przyprawie. Pozostaw na kilkanaście minut, by gyros przeniknął do kurczaka.
Na rozgrzanym oleju smaż kurczaka do momentu, aż ładnie się zarumieni. Potem zdejmij go z patelni i pozostaw do przestygnięcia. W międzyczasie pokrój warzywa. Paprykę w kostkę, ogórki z kolei możesz pokroić zarówno w kostkę, jak i w plasterki. Przygotuj też sos, czyli wymieszaj po prostu keczup z majonezem.
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj olejem lub oliwą i wyłóż ugotowany wcześniej makaron. Posmaruj go 1/3 przygotowanego sosu, a następnie przykryj 1/3 startego sera. Na serze połóż usmażonego kurczaka w gyrosie. Posmaruj go znowu 1/3 sosu i przykryj 1/3 mozzarelli. Jako kolejną warstwę połóż pokrojone warzywa - paprykę i ogórki, dodaj też odsączoną z zalewy kukurydzę. Przykryj warzywa pozostałym sosem i serem.
Zapiekanka gyros z makaronem powinna piec się przez 30 minut w 180 stopniach. Gotowe danie możesz podawać posypane posiekaną natką pietruszki.