Tradycyjne bułki drożdżowe łączą prostotę z ciekawym smakiem. Delikatne, puszyste i z aromatycznym nadzieniem, które łatwo dostosujesz do własnych gustów. Można je jeść od razu lub zabrać następnego dnia do pracy czy szkoły.
Fot. iStock, Andrey Nikitin
REKLAMA
REKLAMA
Szpekuchy litewskie to pyszne, drożdżowe bułeczki, które na Litwie są symbolem tradycji. W środku znajduje się nadzienie z wędzonego boczku, świeżej słoniny i cebuli. Całość jest tak aromatyczna, że w czasie pieczenia bliscy będą ustawiać się po porcję. Klasycznie zazwyczaj podaje się je do barszczu czerwonego, ale świetnie smakują jako dodatek do sałatek lub samodzielna przekąska. To danie ma korzenie w kuchni litewskiej i niemieckiej, ale na stałe zagościło w wielu polskich domach.
REKLAMA
Zobacz wideo Mleczne bułeczki [HAPS KIDS]
Szpekuchy litewskie. Jakie nadzienie do bułeczek drożdżowych? Tradycja wygrywa
Tradycja podpowiada, aby sięgnąć po sprawdzone i ukochane smaki. Najbardziej popularne nadzienia bułeczek drożdżowych to dżem, ser, mak lub owoce. Tym razem warto postawić jednak na wytrawne składniki.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej,
250 ml ciepłego mleka,
35 g świeżych drożdży,
80 g miękkiego masła,
2 żółtka,
łyżka cukru,
płaska łyżeczka soli.
Przepis na bułeczki drożdżowefot. krzys16 / pixabay.com
Domowe bułeczki drożdżowe. Doskonały sposób na posiłek
Świeżo upieczone i pachnące bułeczki, są idealne na każdą okazję. Każdy, kto spróbuje, na pewno się nimi zachwyci. Raczej nie można ich znaleźć w piekarniach, dlatego przyrządzenie ich w domu jest najlepszą opcją.
Sposób przygotowania:
Słoninę pokrój w drobną kostkę i stop na małym ogniu, odlewając powstały tłuszcz do słoika.
Na tej samej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż całość, aż cebula się zeszkli.
Dopraw mieszankę majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem, a potem odstaw do przestygnięcia.
Rozetrzyj drożdże w ciepłym mleku z cukrem i dwiema łyżkami mąki, odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Do zaczynu dodaj żółtka, masło, sól i resztę mąki. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie potrzeba, dodaj odrobinę mleka lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Gdy urośnie, rozwałkuj je na grubość około pół centymetra i wycinaj krążki za pomocą szklanki. Na każdy kawałek nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi i formuj pierożki. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym białkiem wymieszanym z odrobiną roztopionego masła, aby uzyskały ładny, złocisty kolor.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż szpekuchy staną się złociste i chrupiące. Podawaj ciepłe, ale nie gorące.