• Link został skopiowany

Gdy wszyscy smażą pączki, ja piekę coś lekkiego. Dwa nieoczywiste składniki, a smak wyszedł boski

Szybkie i proste ciasteczka? Ten przepis to idealne rozwiązanie na dni, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować z diety. Poniższa propozycja z płatków owsianych nie dość, że jest smaczna, to jeszcze błyskawiczna w przygotowaniu.
Ciastka z płatków owsianych i marchewki
Fot. iStock, Ulianna

Fit ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy, zwłaszcza w okresie karnawału. Gdy wszyscy smażą pączki i faworki, te zdrowe przekąski mogą okazać się zbawieniem dla osób dbających o linię. Dzięki marchewce i płatkom są nie tylko smaczne, lecz także pełne wartości odżywczych, takich jak błonnik i beta-karoten. Dodatkowo, zamiast cukru, do ciastek można dodać miód lub syrop klonowy.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Szybkie fit ciasteczka na każdą okazję. Zrobiłam raz i powtarzam co kilka dni

Proces przygotowania ciasteczek jest niezwykle łatwy i ekspresowy. Ich delikatny smak pochodzi głównie ze zdrowych, a w dodatku łatwodostępnych składników. Możesz je wyczarować na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na specjalne spotkania.

Składniki:

  • 200 g marchewki,
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 ml miodu,
  • 6 łyżek masła lub oleju kokosowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • posiekane orzechy włoskie według uznania.

Ile piec ciasteczka marchewkowe? Odpowiednia temperatura jest kluczowa

Czas pieczenia jest krótki, ale ważne jest, by ciastka lekko stwardniały w piekarniku. Następnie warto pozostawić je do ostygnięcia, aby stały się naprawdę kruche. Zanim weźmiesz je z blachy, upewnij się, że dobrze ostygły.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
  3. W drugiej misce połącz jajko, roztopione i przestudzone masło lub olej kokosowy, wanilię oraz miód. Starannie wymieszaj.
  4. Dodaj suche składniki do mokrej mieszanki i za pomocą łyżki lub miksera połącz je z sobą.
  5. Na końcu dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i posiekane orzechy. Ponownie wszystko wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozprowadzone. 
  6. Nabieraj po łyżce masy i formuj ciasteczka na przygotowanej blaszce. Możesz zrobić je w kształcie kulek i lekko spłaszczyć, aby miały równomierny kształt.
  7. Piecz przez 12 minut, aż staną się złociste. Po tym czasie odstaw do całkowitego ostygnięcia, aby uzyskały idealną kruchość.
  8. Jeśli chcesz, aby były jeszcze bardziej kruche, schłodź je w lodówce po wystudzeniu. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Więcej o: