Fit ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy, zwłaszcza w okresie karnawału. Gdy wszyscy smażą pączki i faworki, te zdrowe przekąski mogą okazać się zbawieniem dla osób dbających o linię. Dzięki marchewce i płatkom są nie tylko smaczne, lecz także pełne wartości odżywczych, takich jak błonnik i beta-karoten. Dodatkowo, zamiast cukru, do ciastek można dodać miód lub syrop klonowy.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Szybkie fit ciasteczka na każdą okazję. Zrobiłam raz i powtarzam co kilka dni
Proces przygotowania ciasteczek jest niezwykle łatwy i ekspresowy. Ich delikatny smak pochodzi głównie ze zdrowych, a w dodatku łatwodostępnych składników. Możesz je wyczarować na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na specjalne spotkania.
Składniki:
- 200 g marchewki,
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 ml miodu,
- 6 łyżek masła lub oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- posiekane orzechy włoskie według uznania.
Ile piec ciasteczka marchewkowe? Odpowiednia temperatura jest kluczowa
Czas pieczenia jest krótki, ale ważne jest, by ciastka lekko stwardniały w piekarniku. Następnie warto pozostawić je do ostygnięcia, aby stały się naprawdę kruche. Zanim weźmiesz je z blachy, upewnij się, że dobrze ostygły.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Przygotuj dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W jednej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce połącz jajko, roztopione i przestudzone masło lub olej kokosowy, wanilię oraz miód. Starannie wymieszaj.
- Dodaj suche składniki do mokrej mieszanki i za pomocą łyżki lub miksera połącz je z sobą.
- Na końcu dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i posiekane orzechy. Ponownie wszystko wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozprowadzone.
- Nabieraj po łyżce masy i formuj ciasteczka na przygotowanej blaszce. Możesz zrobić je w kształcie kulek i lekko spłaszczyć, aby miały równomierny kształt.
- Piecz przez 12 minut, aż staną się złociste. Po tym czasie odstaw do całkowitego ostygnięcia, aby uzyskały idealną kruchość.
- Jeśli chcesz, aby były jeszcze bardziej kruche, schłodź je w lodówce po wystudzeniu. Przechowuj w szczelnym pojemniku.