Kuchnia kaszubska kojarzy nam się z treściwymi, pełnymi smaku potrawami, najczęściej na bazie ryb, grzybów i oczywiście ziemniaków. Dziś na tapet bierzemy golce. Nie chodzi o sympatycznych muzyków śpiewających o ściernisku, a o pyszne ziemniaczane kluchy, które możemy określić jako połączenie kartaczy i kładzioków. Podstawą są ziemniaki ugotowane i surowe w proporcji 1:1 oraz dowolna okrasa. Przepis na golce jest banalny, a ich nazwa wzięła się od tego, ze są "gołe", czyli, w przeciwieństwie choćby do kartaczy, nie zawierają farszu. Nie odbiera im to jednak smaku - są naprawdę pyszne i mogą być samodzielnym posiłkiem lub stanowić pyszny dodatek do różnych sosów lub sztuki mięsa.
Zobacz wideo Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Ten placek jest obłędny
Kaszubskie golce. Ziemniaczane kluchy, które kradną serca
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystej odmiany,
- 1 średnie jajko,
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz,
- wędzony boczek,
- cebula.
Golce - sposób wykonania:
- Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie i zmiel w prasce. Drugą połowę zetrzyj na drobnych oczkach tarki i porządnie odciśnij z wody. Wodę przelej do miski i poczekaj, aż na dnie osiądzie skrobia. Wtedy wodę ostrożnie wylej, a skrobię i starte ziemniaki przełóż do ugotowanych.
- Do ziemniaków wbij jajko, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i trochę pieprzu. Zacznij całość wyrabiać, a jeśli masa będzie zbyt rzadka - dodaj więcej mąki.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kiedy zawrze, łyżką nakładaj kluchy i gotuj na wolnym ogniu przez ok. trzy-cztery minuty. Jeśli są duże, wydłuż czas gotowania do pięciu minut. Podawaj z wytopionym boczkiem, podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną, tak jak najbardziej lubisz.
Prawda, że brzmi smacznie? Jeśli tak jak większość ludzi na świecie uwielbiasz ziemniaki i jednocześnie cenisz polską, regionalną kuchnię, wypróbuj przepis na golce. Dużo nie zapłacisz, dużo się nie napracujesz, a nasycisz się "pod korek" czymś, co oprócz żołądka, trafia także do serca.