Jeśli lubisz krupnik, tę zupę pokochasz bardziej. Weź kaszę i konkretne mięso. Wyżerka na sto dwa

Zupa z kaszą to nie tylko krupnik. Dziś mamy przepis na zupę o wiele lepszą, bardziej wyrazistą, aromatyczną i pełną zdrowego, lecz taniego mięsa wręcz napakowanego żelazem i białkiem. Jeśli lubisz zjeść smacznie i zdrowo, a jednocześnie przepadasz za kaszą gryczaną i nie chcesz wydawać kroci na obiad, pędź do sklepu po te trzy rodzaje mięsa.

Zupa z kaszą gryczaną, czyli gryczanka, niestety nie jest tak popularna jak krupnik jęczmienny, a wielka szkoda, bo jest dużo lepsza. Nie jest tak mdła, jak czasami bywają krupniki, a przyprawy i zioła dodają jej cudownego smaku i podkręcają charakter. Oczywiście bardzo ważny jest wywar. W przypadku tej zupy polecam połączyć zdrowe i tanie podroby z pełnymi smaku żeberkami. Postaw na żołądki i serduszka drobiowe - na tym mięsie gryczanka wychodzi najlepsza i jeśli się o tym nie przekonasz, twoje życie pewnie będzie nieco smutniejsze. 

Zobacz wideo Zobacz prosty przepis na zupę serową

Najlepsza zupa z kaszą. Jak zrobić pyszną gryczankę?

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych,
  • 500 g serduszek drobiowych,
  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por,
  • cebula,
  • pół główki czosnku, 
  • kilka ziemniaków,
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • pół łyżki suszonego lubczyku, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • sok z połowy cytryny,
  • odrobina smalcu,
  • posiekany koperek lub natka.

Zupa gryczanka na podrobach i żeberkach - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wywaru. Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone mięso, zalej wodą i namocz przez kwadrans. Następnie wylej wodę, zalej mięso świeżą wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
  2. Kiedy zbierze się szum, usuń go, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę i suszony lubczyk, odrobinę soli, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu.
  3. Na odrobinie smalcu zeszklij posiekaną cebulę, a kiedy będzie już rumiana, chwilkę przesmaż posiekany czosnek i całość dodaj do zupy.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i wysp kaszę. Dodaj płaską łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
  5. Przed końcem gotowania dopraw do smaku przyprawami i dodaj sok z cytryny. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Zamiast soku z cytryny możesz dodać do zupy trochę soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Jeśli zaś chcesz dodać zupie jeszcze więcej charakteru, dodaj łyżkę lub dwie chrzanu. Uważaj jednak, by chrzan nie zdominował smaku wywaru.

Więcej o: