Zupa z kaszą gryczaną, czyli gryczanka, niestety nie jest tak popularna jak krupnik jęczmienny, a wielka szkoda, bo jest dużo lepsza. Nie jest tak mdła, jak czasami bywają krupniki, a przyprawy i zioła dodają jej cudownego smaku i podkręcają charakter. Oczywiście bardzo ważny jest wywar. W przypadku tej zupy polecam połączyć zdrowe i tanie podroby z pełnymi smaku żeberkami. Postaw na żołądki i serduszka drobiowe - na tym mięsie gryczanka wychodzi najlepsza i jeśli się o tym nie przekonasz, twoje życie pewnie będzie nieco smutniejsze.
Zobacz wideo Zobacz prosty przepis na zupę serową
Najlepsza zupa z kaszą. Jak zrobić pyszną gryczankę?
Składniki:
- 500 g żołądków drobiowych,
- 500 g serduszek drobiowych,
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- por,
- cebula,
- pół główki czosnku,
- kilka ziemniaków,
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej,
- pół łyżki suszonego lubczyku,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- sok z połowy cytryny,
- odrobina smalcu,
- posiekany koperek lub natka.
Zupa gryczanka na podrobach i żeberkach - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania wywaru. Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone mięso, zalej wodą i namocz przez kwadrans. Następnie wylej wodę, zalej mięso świeżą wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
- Kiedy zbierze się szum, usuń go, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę i suszony lubczyk, odrobinę soli, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu.
- Na odrobinie smalcu zeszklij posiekaną cebulę, a kiedy będzie już rumiana, chwilkę przesmaż posiekany czosnek i całość dodaj do zupy.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i wysp kaszę. Dodaj płaską łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
- Przed końcem gotowania dopraw do smaku przyprawami i dodaj sok z cytryny. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Zamiast soku z cytryny możesz dodać do zupy trochę soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Jeśli zaś chcesz dodać zupie jeszcze więcej charakteru, dodaj łyżkę lub dwie chrzanu. Uważaj jednak, by chrzan nie zdominował smaku wywaru.