• Link został skopiowany

Sterta naczyń i godzina w kuchni? Nie dziękuję. Kroję i wrzucam na patelnię. Obiad robi się w mig

Jak zrobić szybki obiad jednogarnkowy? Nie musisz spędzać całego dnia w kuchni, by przygotować pyszne i sycące danie, które posmakuje każdemu. Gdy goni cię czas, postaw na sprawdzone przepisy. Będzie pysznie.
Przepis na szybki obiad jednogarnkowy.
Przepis na szybki obiad jednogarnkowy. Carolina Rudah / istock

Dania jednogarnkowe to genialny pomysł na przygotowanie obiadu bez konieczności długiego stania w kuchni i brudzenia całej góry naczyń, które potem trzeba myć. Zamiast tego wystarczy jeden garnek (w tym przypadku głęboka patelnia), kilka składników i trochę czasu, by wyczarować prawdziwe pyszności. Możesz mieć pewność, że posmakują każdemu. Tym razem proponujemy mięso mielone w mniej popularnym wydaniu. Zapomnij o kotletach.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Co można zrobić prostego na obiad? To danie przygotujesz na jednej patelni

W kuchni polskiej często sięgamy po mięso mielone. Robimy z niego najlepsze kotlety, farsz do pierogów, uszek czy naleśników, pulpety i wiele, wiele więcej. Oprócz tego doskonale nadaje się do przyrządzenia łatwych i szybkich dań, którymi naje się cała rodzina. Czego będziesz potrzebować do sycącego i mocno pomidorowego obiadu?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego,
  • 100 g ryżu,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu,
  • kawałek ulubionego sera,
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, bazylia, oregano,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: czerwona papryka, cukinia.
Mięso mielone
Mięso mielonefot.pexels-angelej

Sprawdzony przepis na szybki obiad jednogarnkowy. Zrobisz go błyskawicznie

Przygotowanie obiadu zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę oraz przeciśnięcia przez praskę czosnku. Następnie wrzuć je na rozgrzany na głębokiej patelni olej i podsmażaj, aż się ładnie zeszklą. Dorzuć mięso, podsmaż, przypraw i porządnie wymieszaj. Co dalej?

  1. Pozostałe warzywa (paprykę, cukinię), obierz, pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię wraz z suchym ryżem. 
  2. Całość zalej bulionem, pomidorami z puszki i koncentratem. Na patelnię nałóż pokrywkę, zmniejsz ogień i duś 15-20 minut, aż ryż zmięknie.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce, posyp potrawę i duś jeszcze około 5 minut, by ładnie się roztopił.
  4. Podawaj gorące. Smacznego!

Lubisz dania z mięsem mielonym? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: