• Link został skopiowany

Bosko puszyste i szybkie ciasto. Włóż do niego, co chcesz, ale pamiętaj o białym płynie

Szukasz przepisu na szybkie ciasto, które jest słodziutkie, delikatne, puszyste i pełne twoich ulubionych dodatków? Mamy coś dla ciebie. To ciasto wychodzi jak z cukierni i, co ważne, nie ma opcji, że się nie uda. Możesz dodać do niego czekoladę, owoce, bakalie, ale nie zapomnij o białym napoju. Tym razem nie chodzi o mleko.
Szybkie ciasto na kefirze
MShev /Shutterstock

Czy są na sali łasuchy i łakomczuszki wszelkiej maści? Na pewno tak i właśnie dla was mamy ten przepis na ciasto, które nie ma złych stron (no, może poza tym, że stanowczo za szybko znika). Wystarczy, że mąkę i kilka składników wymieszasz z kefirem i upieczesz. Tak, nasz dzisiejszy przepis zawiera zdrowy i smaczny kefir, który sprawia, że ciasto pięknie rośnie i jest puszyste jak podusia. Co musisz wiedzieć, zanim zabierzesz się za przygotowanie tego łatwego ciasta? Do niego możesz dodać wszystko i codziennie próbować nowych wariacji - za każdym razem będzie pyszne. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kultowe ciasto. Oto przepyszny metrowiec

Szybkie ciasto na kefirze. Puszyste jak obłoczek

Składniki:

  • 1,5 szklanki kefiru,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • ok. 3/4 szklanki oleju lub roztopionego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 1 pełna łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego.

Dodatkowo: pokruszona czekolada, kandyzowane owoce, owoce z syropu, bakalie itp.

Proste ciasto na kefirze - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większą miskę i wbij do niej jajka. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na jasną, puszystą masę.
  2. Do masy stopniowo dodawaj kefir, nie przerywając miksowania. Pod koniec cienką strużką dolewaj olej.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i łyżka po łyżce dodawaj do miski z ciastem. Zmniejsz obroty miksera.
  4. Gdy ciasto już będzie gotowe, przygotuj formę do pieczenia, natłuść ją masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do formy do pieczenia przełóż ciasto i wyrównaj wierzch. Następnie ułóż kawałki czekolady lub inne dodatki, których używasz. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu możesz udekorować ciasto na kefirze cukrem pudrem.

Widzisz, jakie to proste? Jeśli lubisz domowe ciasta, ale serniki ci się przejadły i nie masz zwyczajnie czasu bawić się w malinowe chmurki, 3 bity, kopce kreta, czy fale Dunaju, zrób sobie przyjemność w łatwiejszy sposób i postaw na ciasto na kefirze

Więcej o: