Rogaliki z ciasta francuskiego to idealna odpowiedź na pytanie, jak zrobić szybkie i proste ciastka. Przydadzą się zarówno wtedy, gdy dopadł nas leń i nie chce nam się stać w kuchni godzinami, walcząc ze skomplikowanym przepisem, jak i wtedy, gdy znajomi zadzwonią, że akurat przechodzili obok i pomyśleli, że fajnie byłoby wpaść z wizytą. Ciastka przygotujesz w około 10 minut, a potem musisz tylko na 20 minut włożyć je do piekarnika.
Zanim jednak zabierzesz się za rogaliki z ciasta francuskiego, pamiętaj, by nie używać arkusza zaraz po wyjęciu z lodówki. Lepiej położyć opakowanie z ciastem na blacie chwilę wcześniej i pozwolić mu się trochę ocieplić. To właściwie jedyny moment, kiedy coś może pójść nie tak. Reszta to przysłowiowa bułka z masłem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń. Przetnij na pół, a potem potnij na trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta nałóż porcję wybranego nadzienia. Zawiń ciasto, zaczynając od podstawy, aż po spiczasty czubek. Na koniec podwiń lekko końce na kształt półksiężyca. Właśnie udało ci się uformować pierwszy rogalik. Z każdym kolejnym trójkątem postępuj tak samo.
Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować między nimi odstępy. Możesz posmarować ciastka roztrzepanym jajkiem (dzięki temu ładnie się zarumienią podczas pieczenia) i posypać drobnym cukrem lub pominąć te kroki i od razu wstawić rogaliki z ciasta francuskiego do piekarnika. Powinny piec się przez 20 minut w 180 stopniach.
Zobacz też: Najprostsze rogaliki z trzech składników. Mąż był gotowy zjeść wszystkie na raz [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Rogaliki z ciasta francuskiego można po upieczeniu posypać cukrem pudrem (chyba że wcześniej użyłeś/łaś już drobnego cukru). Co ważne, wcale nie muszą być robione tylko na słodko. W ciasto możesz śmiało zawinąć słony farsz, np. z pieczarkami i mięsem mielonym.