Każdy od czasu do czasu ma ochotę na słodycze, ale nie każdy chce mieć je w diecie. Oczywiście zjedzenie raz na jakiś czas kilku kostek czekolady albo batonika nie zaszkodzi, ale zjadanie znacznie większych ilości może odbić się na naszym zdrowiu. Nie trzeba jednak całkiem rezygnować ze słodkości. Można samemu przygotować dużo zdrowsze słodycze, które będą smaczne i pożywne. Chodzi o kulki mocy. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników. Bazą będą suszone daktyle oraz ulubione orzechy.
Składniki:
*Możesz użyć jednego rodzaju orzechów, np. nerkowców, lub wybrać mieszankę.
Sposób przygotowania:
Daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Dzięki temu łatwiej je będzie później zblendować lub rozdrobnić. Przekładamy je do kielicha blendera lub do rozdrabniacza razem z kakao i masłem orzechowym i robimy z nich pastę.
Z masy formujemy kulki. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych. Kulki mocy można jeść od razu lub włożyć je na parę godzin do lodówki, by nieco stężały.
Daktyle mogą brzmieć mało atrakcyjnie, ale są naprawdę smaczne i przede wszystkim dostarczają naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych. Duża zawartość cukrów prostych sprawia, że dodają energii. Są także szczególnie bogate w potas (696 mg w 100 g), więc są dobre dla serca (ten pierwiastek pomaga regulować ciśnienie krwi, jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mięśni) i po treningu.
W daktylach jest dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit. Jedzenie tych owoców zapobiega zaparciom. Regularnie spożywane daktyle biorą udział w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu. Zawierają antyoksydanty (m.in. flawonoidy, kwas fenolowy), które wzmacniają organizm, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób i spowalniają starzenie.
Świeże daktyle są nieco zdrowsze, ponieważ są mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny. W polskich sklepach częściej są jednak dostępne daktyle suszone, ale świeże można zamówić np. przez internet. Suszone są natomiast bardziej długowieczne.
Zamiast kulek mocy możesz też sięgnąć po inne zdrowsze zamienniki słodyczy. Podstawą są oczywiście owoce, ale jeśli to dla ciebie za mało, możesz zrobić z nich koktajl z dodatkiem mleka lub napoju roślinnego, np. kokosowego. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by robić domowe desery, ale zrezygnować z cukru, a zamiast niego użyć np. ksylitolu lub erytrolu.
Zobacz też: Deser bez wyrzutów sumienia, czyli fit brownie bez mąki i cukru
Jeżeli czujesz, że nie dasz rady całkowicie zrezygnować ze słodyczy, spróbuj je ograniczyć. Ważne jest wówczas, by jeść posiłki, które są różnorodne i odpowiednio skomponowane, czyli zawierają takie składniki, które zaspokoją uczucie sytości. Gdy jesteśmy syci, nie odczuwamy chęci podjadania między posiłkami, a więc mamy mniejszą ochotę na niezdrowe przekąski. Najlepiej, jeśli w tej kwestii skonsultujesz się z dietetykiem, który dobierze ci odpowiedni sposób odżywiania.