Co zrobić, aby faworki były idealnie chrupiące? Tego nie zdradzi ci nawet babcia

Przepisy na faworki co roku cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Nie ma się czemu dziwić. Faworki to słodka przekąska, która zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta smakowe. Sekretem udanych faworków jest odpowiednia konsystencja ciasta i sposób smażenia. Jak zrobić chrupiące faworki w domu? Podpowiadamy.

Interesują cię najlepsze przepisy na faworki? Z tego artykułu dowiesz się wszystkiego na temat składników, formowania ciasta i technik smażenia domowych chrustów. Oto wszystko, co o faworkach musisz wiedzieć.    

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Składniki na faworki - idealne proporcje

Składniki na faworki, a dokładniej ich idealnie dobrane proporcje, to jeden z głównych czynników wpływających na to, że nasza przekąska wychodzi dokładnie taka, jaka powinna być. Lista składników na chrusty jest krótka i prawdopodobnie wszystkie lub przynajmniej większość z nich, mamy stale na wyposażeniu naszych kuchni.

Do przygotowania smakowitych faworków na karnawał lub tłusty czwartek, będą nam potrzebne:

  • 500 g mąki pszennej
  • ¼ kostki masła (50 g)
  • 5 jajek (4 żółtka + 1 całe jajko)
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • ok. 15-20 ml spirytusu
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 500 g smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych faworków

Faworki - sprawdzony przepis krok po kroku

Poniżej nasza receptura na chrupiące faworki. Sprawdzony przepis na tę smakowitą karnawałową przekąskę, zawsze warto mieć w zanadrzu i w razie potrzeby wykorzystać także do przygotowania słodkiej przystawki na rodzinnym przyjęciu.

Faworki, które udadzą się każdemu. Cztery topowe przepisy na chrust domowej roboty. Zdjęcie ilustracyjne
Faworki, które udadzą się każdemu. Cztery topowe przepisy na chrust domowej roboty. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

Jak przygotować domowe faworki? Oto przepis krok po kroku:

  • Krok 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy z niej kopczyk z wgłębieniem na środku. Do wgłębienia wbijamy 1 jajko i dodajemy 4 żółtka, następnie dodajemy również drobno posiekane masło, śmietanę, spirytus oraz szczyptę soli. Śmietanę najlepiej dodawać stopniowo, na początku trzy łyżki i jeżeli po wstępnym zagnieceniu ciasta okaże się ono za twarde - dodać następną
  • Krok 2. Wszystkie składniki bardzo dokładnie łączymy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie, przez kilka-kilkanaście minut
  • Krok 3. Wyrobione ciasto należy napowietrzyć. Dzięki pęcherzykom powietrza ciasto ma idealną konsystencję. Napowietrzanie ciasta to bardzo ważna czynność wpływająca na efekt finalny wypieku, dlatego należy się do niej przyłożyć. Do napowietrzania ciasta można użyć wałka (ciasto należy rozwałkowywać, a następnie składać na pół i uderzać w nie wałkiem). Można także po prostu brać ciasto w dłoń i uderzać nim o blat przez kilkanaście minut

Faworki - jak zrobić ten fikuśny kształt?

Jak zrobić faworki? Gdy nasze ciasto na faworki będzie gotowe, dzielimy je na kilka części. Oto kilka następnych ważnych wskazówek:

  • każdą część ciasta na faworki należy rozwałkować bardzo cienko
  • aby ciasto nie ''uciekało'' podczas rozwałkowywania, można je przetrzymać przez godzinę w plastikowej misce (ciasto umieszczamy na blacie, a następnie nakrywamy miską ułożoną do góry dnem)
  • pod miską przechowujemy także tę część ciasta, którego w tym momencie nie rozwałkowujemy
  • z rozwałkowanego ciasta wycinamy prostokąty np. o wymiarach 3 × 10 cm. Można wykorzystać do tego radełko do ciasta lub zwykły nóż
  • na środku każdego prostokąta wycinamy szczelinę i przekładamy przez nią bok ciasta, formując faworka
  • uformowane faworki układamy na blacie i przykrywamy bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą

Domowe faworki - instrukcja smażenia 

Jak smażyć faworki? Smażenie to kolejny bardzo istotny etap domowej produkcji chrustów. Wskazówki dotyczące smażenia faworków są bardzo podobne do tych dotyczących smażenia pączków. Różni je w zasadzie jedynie czas smażenia. 

  • w szerokim garnku roztapiamy smalec i podgrzewamy do momentu, aż osiągnie optymalną temperaturę. Faworki, podobnie jak pączki, smażymy w tłuszczu nagrzanym do 175-180 stopni. Najlepiej kontrolować to termometrem cukierniczym. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że nasze faworki zaczną się szybko przypalać. Za niska z kolei spowoduje, że faworki wchłoną za dużo tłuszczu podczas smażenia i stracą swoją chrupkość
  • faworki smażymy partiami, najlepiej nie nakładać ich jednorazowo zbyt dużo, ponieważ w czasie smażenia zwiększają nieco swoją objętość
  • faworki smażymy z obu stron na złocisty kolor (w zależności od grubości ciasta, szacowany czas smażenia faworków wynosi od 30 do 60 sekund na każdą ze stron)
  • usmażone faworki wyławiamy z tłuszczu np. za pomocą szczypiec, a następnie układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym (ręcznik papierowy ma doskonałą wchłanialność i pomaga w pozbyciu się nadmiaru tłuszczu)
  • gdy faworki przestygną, posypujemy je obficie cukrem pudrem.

Zobacz też: Pączki tradycyjne uwielbiane przez pokolenia. Jak zrobić pączki jak u babci?

Więcej o: