Będzie puszysty i już się nie rozpadnie. Przepis na omlet ze sprytnym trikiem

Lubisz jajka na śniadanie? Pewnie tak, bo sycą i są pyszne, ale czas jajecznicy powoli się kończy. Jak zrobić omlet? Ale taki, który nie rozpada się na patelni, jest pełen smaku i dodatków? Nie ma łatwiejszego przepisu. Wystarczy trik z patelnią i będzie idealnie.

Omlet to świetna propozycja na śniadanie z jajkami, które nie tylko świetnie smakuje, lecz także dodaje energii na mnóstwo godzin. Od ciebie zależy, co dodasz do masy na omlet. Czy będą to grzyby, szpinak, czy wędlina, jedno jest pewne - na pewno chcesz, żeby omlet był delikatny, puszysty i nie rozpadał się na patelni lub podczas nakładania na talerz. Wystarczy, że przed wlaniem jajek na patelnię ubijesz białka i żółtka osobno. To złota zasada idealnych omletów.

Zobacz wideo Zobacz przepis na domowy majonez

Przepis na omlet delikatny i puszysty. Lepszego śniadania nie zjesz

Składniki:

  • 2 większe jajka,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka śmietany (lub 2 łyżki mleka),
  • 2-3 plastry ulubionej wędliny,
  • odrobina sera żółtego,
  • odrobina szpinaku (opcjonalnie),
  • trochę posiekanej papryki,
  • pół niewielkiej cebuli,
  • sól, pieprz, odrobina granulowanego czosnku,
  • masło klarowane do smażenia.

Przepis na omlet na bogato - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Szynkę pokrój w kostkę, podobnie ser (możesz także zetrzeć na tarce, jeśli używasz sera w kostce), paprykę i cebulę. Szpinak możesz lekko poddusić, ale nie jest to konieczne.
  2. Do miski z żółtkami dodaj śmietanę lub mleko, mąkę oraz przyprawy. Następnie całość wymieszaj lub zmiksuj mikserem.
  3. Do miski z żółtkami dodaj ulubione dodatki oraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Patelnię lekko natłuść i rozgrzej. Następnie wlej masę na omlet i smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem, aż omlet z wierzchu się zetnie. Jeśli smażysz omlet pod przykryciem, nie musisz go przewracać.
Więcej o: