Tradycyjna fasolka po bretońsku. Babcia robiła ją tylko z tym mięsem

Fasolka po bretońsku to typowo polskie danie i zawiera wszystko, co kochamy najbardziej. Będzie kiełbaska, będzie fasolka i coś, o czym nasze babcie nigdy nie zapominały. Jak zrobić fasolkę po bretońsku jak od babci? Bez wędzonki i zasmażki ani rusz.

Fasolka po bretońsku często gości na naszych stołach jako sycące danie obiadowe. Pyszna fasola, wędzony boczek i aromatyczny sos znikają w mig z naszych talerzy i choć wydawać by się mogło, że fasolka po bretońsku to dość ciężka potrawa, zrobiona z przepisu babci wyjdzie idealne. Musisz jednak pamiętać o ważnym kroku, a mianowicie zasmażce. Nie wolno jej przeciągnąć. Tylko kilka chwil mieszania i gotowe.

Zobacz wideo Ten przepis na pewno ci zasmakuje

Fasolka po bretońsku - przepis na obiad, który zapełni brzuch na wiele godzin

Składniki:

  • 500 g fasoli,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 300 g kiełbasy wędzonej,
  • około 3 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • mała łyżeczka cukru,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 8 listków laurowych,
  • pół główki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka mąki i smalcu.

Fasolka po bretońsku z przepisu babci:

  1. Najważniejszym krokiem w robieniu fasolki po bretońsku z przepisu babci jest przygotowanie fasolki. Dzień przed planowanym gotowaniem należy ją zalać wodą i moczyć przez całą noc.
  2. Kiedy fasolka zmięknie, odcedź ją i zalej nową wodą. Następnie dodaj do niej przyprawy: cukier, sól, majeranek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu.
  3. Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni. Następnie dodaj do garnka z fasolką.
  4. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek i całość przełóż do garnka z fasolką.
  5. Dodaj trzy łyżki koncentratu i wymieszaj całość.
  6. Ostatnim etapem jest przygotowanie zasmażki. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i dodaj łyżkę mąki, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zasmażkę dodaj do garnka z fasolką i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez kilka minut i gorącą fasolkę podawaj na talerz. Smacznego!
Więcej o: