Tradycyjna fasolka po bretońsku. Babcia robiła ją tylko z tym mięsem
Fasolka po bretońsku to typowo polskie danie i zawiera wszystko, co kochamy najbardziej. Będzie kiełbaska, będzie fasolka i coś, o czym nasze babcie nigdy nie zapominały. Jak zrobić fasolkę po bretońsku jak od babci? Bez wędzonki i zasmażki ani rusz.
Fasolka po bretońsku często gości na naszych stołach jako sycące danie obiadowe. Pyszna fasola, wędzony boczek i aromatyczny sos znikają w mig z naszych talerzy i choć wydawać by się mogło, że fasolka po bretońsku to dość ciężka potrawa, zrobiona z przepisu babci wyjdzie idealne. Musisz jednak pamiętać o ważnym kroku, a mianowicie zasmażce. Nie wolno jej przeciągnąć. Tylko kilka chwil mieszania i gotowe.
Zobacz wideo Ten przepis na pewno ci zasmakuje
Fasolka po bretońsku - przepis na obiad, który zapełni brzuch na wiele godzin
Składniki:
- 500 g fasoli,
- 250 g wędzonego boczku,
- 300 g kiełbasy wędzonej,
- około 3 łyżek koncentratu pomidorowego,
- mała łyżeczka cukru,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- 8 listków laurowych,
- pół główki czosnku,
- sól i pieprz,
- łyżeczka majeranku,
- łyżka mąki i smalcu.
Fasolka po bretońsku z przepisu babci:
- Najważniejszym krokiem w robieniu fasolki po bretońsku z przepisu babci jest przygotowanie fasolki. Dzień przed planowanym gotowaniem należy ją zalać wodą i moczyć przez całą noc.
- Kiedy fasolka zmięknie, odcedź ją i zalej nową wodą. Następnie dodaj do niej przyprawy: cukier, sól, majeranek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu.
- Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni. Następnie dodaj do garnka z fasolką.
- Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek i całość przełóż do garnka z fasolką.
- Dodaj trzy łyżki koncentratu i wymieszaj całość.
- Ostatnim etapem jest przygotowanie zasmażki. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i dodaj łyżkę mąki, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zasmażkę dodaj do garnka z fasolką i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez kilka minut i gorącą fasolkę podawaj na talerz. Smacznego!