Te naleśniki robią się bez przewracania. Mega puchate i pełne "tysiąca dziurek". Każdy błaga o przepis

Najlżejsze i najbardziej puszyste, jakie kiedykolwiek jadłam. Z czego zrobić zdrowe naleśniki? Baghrir to jedno z moich ulubionych dań marokańskich. Wystarczy odrobina sosu, a smak to po prostu bajka.

Jeśli brakuje ci pomysłów na śniadanie, lunch czy też obiad, śpieszymy z wyjątkową propozycją prosto z Maroka. Baghrir, znane również jako naleśniki "tysiąca dziurek", różnią się od tradycyjnych amerykańskich pancakes czy takich, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce: cieniutkich i delikatnych w smaku. Mieszkańcy Algierii, Maroka i Tunezji się nimi zajadają. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Jak zrobić naleśniki prosty przepis? Marokańskie placuszki z nietypowym dodatkiem

Baghrir wymagają dodatkowego składnika, który sprawia, że naleśniki są pokryte dziurami. Mowa tutaj o drożdżach. Ponieważ placuszki nie są zbyt słodkie same w sobie, często podaje je się z bardzo prostymi dodatkami, takimi jak roztopione masło, miód lub z dodatkiem słodkiego, owocowego dżemu lub chutneyu.

Lista potrzebnych składników: 

  • 500 g drobnej semoliny lub drobnej kaszy manny,
  • 8 łyżek mąki pszennej,
  • łyżeczka cukru,
  • pół torebki drożdży suszonych instant,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 450 ml letniej wody.
Ciasto na naleśniki
Ciasto na naleśniki Jak zrobić naleśniki? Fot. afishman64 / iStock

Jak zrobić mięciutkie naleśniki marokańskie? Prosty przepis na pyszne baghrir

Mimo że przepis nie należy do najtrudniejszych i zbyt skomplikowanych, wymaga od nas jednak odrobiny cierpliwości. Smak jednak w pełni wynagradza poświęcony czas.

  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki: semolinę (lub kaszę mannę), mąkę, cukier, drożdże i proszek do pieczenia. Dodaj letnią wodę i mieszaj, aż uzyskasz rzadką konsystencję. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj więcej wody.
  2. Przelej masę do blendera i zmiksuj, aż wszystko będzie dobrze połączone. Dodaj proszek do pieczenia, ponownie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach ciasto powinno być bąbelkowe.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, lekko natłuszczając ją masłem lub olejem w sprayu. Nabieraj ciasto łyżką (około 1/2 szklanki) i wylewaj na patelnię, tworząc małe naleśniki. Bąbelki powinny pojawić się natychmiast.
  4. Gdy wierzch naleśnika będzie całkowicie upieczony, zdejmij go z patelni. Nie przewracaj naleśników podczas smażenia. Smacznego!
Więcej o: