Najlżejsze i najbardziej puszyste, jakie kiedykolwiek jadłam. Z czego zrobić zdrowe naleśniki? Baghrir to jedno z moich ulubionych dań marokańskich. Wystarczy odrobina sosu, a smak to po prostu bajka.
3
DOCUMENTARY-DIVER / Getty Images/istock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli brakuje ci pomysłów na śniadanie, lunch czy też obiad, śpieszymy z wyjątkową propozycją prosto z Maroka. Baghrir, znane również jako naleśniki "tysiąca dziurek", różnią się od tradycyjnych amerykańskich pancakes czy takich, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce: cieniutkich i delikatnych w smaku. Mieszkańcy Algierii, Maroka i Tunezji się nimi zajadają.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Jak zrobić naleśniki prosty przepis? Marokańskie placuszki z nietypowym dodatkiem
Baghrir wymagają dodatkowego składnika, który sprawia, że naleśniki są pokryte dziurami. Mowa tutaj o drożdżach. Ponieważ placuszki nie są zbyt słodkie same w sobie, często podaje je się z bardzo prostymi dodatkami, takimi jak roztopione masło, miód lub z dodatkiem słodkiego, owocowego dżemu lub chutneyu.
Lista potrzebnych składników:
500 g drobnej semoliny lub drobnej kaszy manny,
8 łyżek mąki pszennej,
łyżeczka cukru,
pół torebki drożdży suszonych instant,
łyżeczka proszku do pieczenia,
450 ml letniej wody.
Ciasto na naleśnikiJak zrobić naleśniki? Fot. afishman64 / iStock
Jak zrobić mięciutkie naleśniki marokańskie? Prosty przepis na pyszne baghrir
Mimo że przepis nie należy do najtrudniejszych i zbyt skomplikowanych, wymaga od nas jednak odrobiny cierpliwości. Smak jednak w pełni wynagradza poświęcony czas.
W dużej misce wymieszaj suche składniki: semolinę (lub kaszę mannę), mąkę, cukier, drożdże i proszek do pieczenia. Dodaj letnią wodę i mieszaj, aż uzyskasz rzadką konsystencję. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj więcej wody.
Przelej masę do blendera i zmiksuj, aż wszystko będzie dobrze połączone. Dodaj proszek do pieczenia, ponownie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach ciasto powinno być bąbelkowe.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, lekko natłuszczając ją masłem lub olejem w sprayu. Nabieraj ciasto łyżką (około 1/2 szklanki) i wylewaj na patelnię, tworząc małe naleśniki. Bąbelki powinny pojawić się natychmiast.
Gdy wierzch naleśnika będzie całkowicie upieczony, zdejmij go z patelni. Nie przewracaj naleśników podczas smażenia. Smacznego!