Zupa ogórkowa to idealny pomysł na obiad, kiedy masz ochotę na coś pysznego i klasycznego. Przepis na zupę ogórkową jest prosty - możesz ugotować ją zarówno na rosole, jak i na innym dowolnym wywarze. Nie dodawaj jednak ziemniaków. Zamiast tego postaw na kaszę pęczak. Będzie sycąca i dużo smaczniejsza.
Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Mamy na to patenty
Zupa ogórkowa bez ziemniaków. Przepis na najlepszy obiad
Składniki:
- ok. 700 g żeberek wieprzowych,
- włoszczyzna: dwie większe marchewki, dwie pietruszki, por, kawałek selera,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 cebula,
- koperek,
- 2 woreczki kaszy pęczak.
- litrowy słoik ogórków kiszonych i woda z ogórków,
- czubata łyżka chrzanu (opcjonalnie),
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- łyżka masła.
Zupa ogórkowa bez ziemniaków - sposób wykonania:
- Mięso podziel na kawałki i włóż do garnka. Zalej zimną wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Zbierz szumowiny i dodaj kilka listków laurowych oraz 6-8 kulek ziela angielskiego.
- Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy będzie już miękkie, dodaj odrobinę soli. Na tym etapie dodaj kaszę, wcześniej możesz przepłukać ją na sitku.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Ogórki pokrój lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj ogórki i podsmażaj przez 5-7 minut. Dodaj czosnek. Gotuj przez kilka minut i jeżeli masz ochotę, dodaj zahartowaną śmietanę.
Taka zupa to pychota nad pychoty. Jeśli masz ochotę, możesz ugotować ją na kurczaku, kaczce lub indyku. Pamiętaj jednak, że najlepsza ogórkowa to owszem, wywar, ale liczą się również pyszne, kwaśne ogórki. Im kwaśniejsze, tym lepsze. No i czosnek - to jest najważniejsze.