Co trzeba zrobić, żeby faworki były kruche i chrupiące? Zastosować przepis siostry Anastazji!

Przepis na faworki siostry Anastazji cieszy się popularnością już od lat. Siostra Anastazja to dla wielu osób niekwestionowany autorytet kulinarny, a przepisy na słodkości z jej sprawdzonych receptur, to obowiązkowa pozycja na karnawałowym stole.

Przepis na faworki siostry Anastazji to dobry wybór na karnawał lub na zbliżający się tłusty czwartek. Jak przygotować najlepsze chrusty pod słońcem? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Faworki siostry Anastazji na tłusty czwartek i karnawał 

Faworki siostry Anastazji to tradycyjny przysmak, który od lat cieszy się dużym powodzeniem. Wiele osób lubi eksperymenty w kuchni, jednak jeżeli chodzi o faworki, to warto sięgać po sprawdzone przepisy, bo - wbrew temu, co mogłoby się wydawać - przygotowanie domowych chrustów to sztuka, która skrywa w sobie kilka sekretów. Jakich? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

Chrusty siostry Anastazji - idealna kompozycja składników

Chrusty siostry Anastazji powstają na bazie ciasta o idealnie wyważonych składnikach. Do jego przygotowania będą potrzebne: 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 5 dużych jajek
  • 13 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ponadto: 

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do dekoracji faworków 
Faworki / zdj. ilustracyjne
Faworki / zdj. ilustracyjne Przemyslaw Reinfus / Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Przepis na chrusty siostry Anastazji 

Poniżej zamieszczamy przepis na chrusty siostry Anastazji: 

  • Krok 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z odrobiną soli i proszkiem do pieczenia
  • Krok 2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki, białka możemy wykorzystać do innego przepisu
  • Krok 3. Dodajemy śmietanę i spirytus, a następnie zagniatamy jednolite ciasto
  • Krok 4. Ciasto rozwałkowujemy, składamy na pół i uderzamy w nie wałkiem. W ten sposób napowietrzamy ciasto, dzięki czemu chrusty wychodzą idealnie chrupiące 

Pyszne faworki siostry Anastazji - smażenie 

Ciasto na pyszne faworki siostry Anastazji dzielimy na trzy części. Każdą bardzo cienko rozwałkowujemy (cienkie rozwałkowanie ciasta jest bardzo ważne, bo im cieńsze chrusty, tym bardziej chrupiące i szybciej się usmażą), a następnie wycinamy z nich prostokąty lub romby. Środek każdego prostokąta nacinamy nożykiem. Przekładamy jeden bok ciasta przez nacięcie, tworząc charakterystyczny kształt faworków. Postępujemy tak do momentu zużycia całego ciasta. Przystępujemy do smażenia:

  • w szerokim garnku rozgrzewamy smalec lub olej rzepakowy
  • gdy tłuszcz osiągnie właściwą temperaturę (ok. 175 stopni) wrzucamy kilka sztuk faworków
  • smażymy na złocisty kolor z obu stron (jeżeli ciasto było rozwałkowane bardzo cienko, wystarczy ok. 20-30 sekund na jedną stronę)
  • usmażone faworki wyławiamy z garnka i układamy na papierowym ręczniku
  • przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem 

Zobacz też: Pączki tradycyjne uwielbiane przez pokolenia. Jak zrobić pączki jak u babci?

Więcej o: