Gotuję i dodaję do masy na mielone zamiast bułki. Tak soczyste i delikatne, że głowa mała

Kotlety mielone to zdecydowanie jeden ze sztandarowych polskich obiadów i chyba w kraju nad Wisłą próżno szukać kogoś, kto pogardziłby porządnym soczystym mieloniakiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić tak soczyste i delikatne mielone, że będą wam się śnić po nocach. Dodajesz do masy bułkę? Dzisiejszy przepis sprawi, że przestaniesz.

Nie ma to jak dobry, soczysty i aromatyczny kotlet mielony, prawda? Przepis na kotlety mielone chyba doskonale znamy, ale to nie znaczy, że nie można go udoskonalić i nieco podrasować. Oczywiście najważniejsze zawsze jest mięso, powinno zawierać dużo tkanki łącznej, świetnie więc sprawdzi się łopatka lub karkówka albo połączenie np. chudszej szynki z tłustym boczkiem. Nie wolno zapomnieć także o dodatkach i przyprawach, cebula i czosnek to absolutna podstawa. Całość wiąże jajko i dla spulchnienia masy zwykle dodawało się bułkę namoczoną w mleku lub bulionie.

My jednak mamy lepszy sposób, który nie tylko spulchni masę, lecz także dodaj jej delikatności i wzmocni smak. Wystarczy, że dodasz ugotowany kalafior i łyżkę śmietany. Takich kotletów mielonych nie powstydziłaby się sama Magda Gessler. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na nietypowe kotlety. Zdziwisz się, z czego są zrobione

Ugotuj, rozgnieć i dodaj do mielonych. Będą najpyszniejsze na świecie

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego, 
  • pół główki kalafiora, 
  • 2 większe jajka, 
  • 1 cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżka kwaśnej śmietany, 
  • tłuszcz do smażenia, 
  • bułka tarta.

Kotlety mielone z kalafiorem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania kalafiora w lekko osolonej wodzie. Powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Żeby zniwelować przykry zapach, do gotującego się kalafiora możesz dodać pół szklanki mleka. Ugotowany kalafior rozgnieć widelcem. 
  2. Kiedy kalafior się gotuje, na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Najlepiej zeszklić ją na smalcu albo maśle. Następnie odstaw do lekkiego ostudzenia. 
  3. Do miski włóż mielone mięso, wbij jajka, dołóż kalafior oraz cebulę. Następnie przeciśnij czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dołożyć odrobinę majeranku i słodkiej papryki. Dodaj śmietanę i energicznie wyrób masę mięsną. 
  4. Kiedy masa będzie już odpowiednio wyrobiona i napowietrzona, zwilżonymi dłońmi formuj kotlety. Następnie dokładnie obtocz je w bułce tartej i połóż na porządnie rozgrzaną patelnię z tłuszczem - polecam smalec. 
  5. Kotlety smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron na apetyczny, brązowy kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Wskazówka: Jak odgrzewać kotlety mielone? Patelnia i mikrofalówka się średnio sprawdzą, więc postaw na piekarnik. Jednak żeby mieć pewność, że twoje kotlety nie wyschną na wiór w piekarniku, na dno połóż naczynie z wodą. Para wodna, która będzie się ulatniać podczas smażenia, sprawi, że mielone będą soczyste jak świeżo po usmażeniu. 

Więcej o: