Nie ma to jak dobry, soczysty i aromatyczny kotlet mielony, prawda? Przepis na kotlety mielone chyba doskonale znamy, ale to nie znaczy, że nie można go udoskonalić i nieco podrasować. Oczywiście najważniejsze zawsze jest mięso, powinno zawierać dużo tkanki łącznej, świetnie więc sprawdzi się łopatka lub karkówka albo połączenie np. chudszej szynki z tłustym boczkiem. Nie wolno zapomnieć także o dodatkach i przyprawach, cebula i czosnek to absolutna podstawa. Całość wiąże jajko i dla spulchnienia masy zwykle dodawało się bułkę namoczoną w mleku lub bulionie.
My jednak mamy lepszy sposób, który nie tylko spulchni masę, lecz także dodaj jej delikatności i wzmocni smak. Wystarczy, że dodasz ugotowany kalafior i łyżkę śmietany. Takich kotletów mielonych nie powstydziłaby się sama Magda Gessler.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na nietypowe kotlety. Zdziwisz się, z czego są zrobione
Ugotuj, rozgnieć i dodaj do mielonych. Będą najpyszniejsze na świecie
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego,
- pół główki kalafiora,
- 2 większe jajka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka kwaśnej śmietany,
- tłuszcz do smażenia,
- bułka tarta.
Kotlety mielone z kalafiorem - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania kalafiora w lekko osolonej wodzie. Powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Żeby zniwelować przykry zapach, do gotującego się kalafiora możesz dodać pół szklanki mleka. Ugotowany kalafior rozgnieć widelcem.
- Kiedy kalafior się gotuje, na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Najlepiej zeszklić ją na smalcu albo maśle. Następnie odstaw do lekkiego ostudzenia.
- Do miski włóż mielone mięso, wbij jajka, dołóż kalafior oraz cebulę. Następnie przeciśnij czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dołożyć odrobinę majeranku i słodkiej papryki. Dodaj śmietanę i energicznie wyrób masę mięsną.
- Kiedy masa będzie już odpowiednio wyrobiona i napowietrzona, zwilżonymi dłońmi formuj kotlety. Następnie dokładnie obtocz je w bułce tartej i połóż na porządnie rozgrzaną patelnię z tłuszczem - polecam smalec.
- Kotlety smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron na apetyczny, brązowy kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Jak odgrzewać kotlety mielone? Patelnia i mikrofalówka się średnio sprawdzą, więc postaw na piekarnik. Jednak żeby mieć pewność, że twoje kotlety nie wyschną na wiór w piekarniku, na dno połóż naczynie z wodą. Para wodna, która będzie się ulatniać podczas smażenia, sprawi, że mielone będą soczyste jak świeżo po usmażeniu.