Zupa krem z pomidorów gotowa w 20 minut. Tak pyszna, że zwykłej już nie zrobisz

Lubisz szybkie i pyszne potrawy, które zadziwiają bogactwem aromatu i są banalnie proste w wykonaniu? Głupie pytanie - kto nie lubi? Dziś bierzemy na tapet absolutny klasyk wśród łatwych i szybkich obiadów, a mianowicie zupę krem z pomidorów. Przepis banalny, smak - zupełnie nie. Żeby ją podrasować, dodaj biały składnik. Żaden szef kuchni nie powstydziłby się tego smaku.

Pomidorowa to chyba jedyny na świecie przepis, który dosłownie lubią wszyscy. Jednak nasz dzisiejszy sprawi, że zupę pomidorową polubisz, a może nawet pokochasz na nowo. Tutaj nie ma mowy o koncentracie wymieszanym z rosołem (chociaż nic do tego sposobu na pomidorówkę nie mamy), będzie moc świeżych pomidorów smażonych na maśle, będzie bazylia, oregano, czosnek i coś, co fantastycznie podkreśla smak niemal wszystkich zup kremów. Chodzi oczywiście o ser, ale nie kojarzącą się z Włochami mozzarellę lub ricottę, a o grecką fetę. Będzie tak pysznie, że kiedy zamkniesz oczy, możesz wyobrazić sobie, że jesteś w najlepszej restauracji serwującej smakołyki z południa Europy. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę gulaszową

Zupa krem z pomidorów. Bez tego sera nie wyjdzie aż tak smaczna

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej malinowych),
  • 500 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 niewielka cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa i masło,
  • sól, pieprz, świeża bazylia, suszone oregano,
  • 100 g sera feta.

Zupa krem z pomidorów - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  2. Pomidory sparz, usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Miąższ pokrój i dodaj do podsmażonej cebuli, na tym etapie dodaj także solidną łyżkę masła. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  3. Zalej całość bulionem i dodaj pokruszony ser feta. Kiedy ser się rozpuści, dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem. Rozlej do talerzy i udekoruj posiekaną bazylią.

Zupę krem z pomidorów możesz podawać także z ziołową grzanką lub chipsem z boczku albo innej wędliny. Możesz postawić na prosciutto crudo lub inną dojrzewającą szynkę. Możesz podawać także z ulubionymi pestkami, świetnie będzie pasował prażony słonecznik lub posiekane pistacje albo nerkowce. Jeśli zaś uważasz, że poza sezonem marketowe pomidory nie mają smaku, zamiast świeżych użyj pomidorów z puszki. Wystarczy już 700 g.

Więcej o: