Ogórki po azjatycku zostawiają mizerię w tyle. Choć to prosty przepis, ich smak robi prawdziwą furorę

Szukasz dodatku do obiadu, który nie jest nudny? Ogórki po azjatycku to prosta, ale wyrazista surówka, która świetnie pasuje do wielu potraw. Chrupiące kawałki warzyw w intensywnej marynacie łączą subtelną słodycz, pikantność i głęboki smak umami. Masz ochotę spróbować? Łap prosty przepis.

Nie przepadam za azjatyckimi surówkami. Warzywa w marynatach na bazie sosu sojowego, imbiru czy octu ryżowego zawsze wydawały mi się zbyt intensywne albo po prostu bardzo "nie moje". Aż do pewnego wieczoru u mojej siostry, kiedy do grillowanego kurczaka podała ogórki po azjatycku. Na pierwszy rzut oka to połączenie nie przypadło mi do gustu, ale wystarczył jeden kęs, by zmienić zdanie. Surówka okazała się strzałem w dychę. Chrupiące, lekko pikantne ogórki, z nutą czosnku i sezamu - istna poezja na talerzu. Jeszcze tego samego wieczora wybłagałam przepis, którym teraz chętnie się z tobą dzielę.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Z czego zrobić ogórki po azjatycku? Będziesz potrzebować tylko kilku rzeczy

Ta wyrazista surówka sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, sajgonek, pierogów, dań z ryżem, a nawet do zwykłej kanapki. To, jak ją wykorzystasz, zależy wyłącznie od twojej wyobraźni. Chcesz przygotować azjatyckie ogórki do obiadu? Poniżej znajdziesz składniki na 6 porcji.

  • 4 średnie ogórki gruntowe lub 2 długie, szklarniowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • łyżeczka octu ryżowego,
  • łyżeczka oleju sezamowego,
  • łyżeczka uprażonych ziaren sezamu,
  • pół łyżeczki płatków papryczki chili,
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki,
  • szczypta soli do smaku.

PORADA! Sezam najlepiej podprażyć na suchej patelni, bez kropli tłuszczu. Ziarenka ogrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż nabiorą złocistego koloru i uwolnią orzechowy aromat. Łatwo je przypalić, więc warto mieć je na oku. Gdy tylko się zarumienią, przełóż je do miseczki i odstaw na bok.

Ogórki po azjatycku
Ogórki po azjatycku Fot. Archiwum prywatne

Ogórki po azjatycku. Kilka kroków dzieli cię od pysznej, obiadowej surówki

Najważniejsza w całym przepisie jest marynata - to ona podkreśla smak warzyw, łącząc wszystkie smaki w harmonijną całość. Jeśli dobrze ją przygotujesz, ogórki wchłoną płyn i staną się uzależniająco pyszne. Jak zrobić surówkę?

Zobacz też: Zupa krem z pomidorów gotowa w dwadzieścia minut. Tak pyszna, że zwykłej już nie zrobisz

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w niewielkie słupki. Możesz je też delikatnie rozgnieść płaską stroną noża, co sprawi, że lepiej wchłoną sos.
  2. W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili i szczyptę soli.
  3. Tak przygotowaną marynatą zalej ogórki, dokładnie wymieszaj i posyp sezamem.
  4. Surówkę włóż do lodówki przynajmniej na 20 minut, by smaki się przegryzły. Jeśli masz taką możliwość, zrób ją dzień wcześniej.
  5. Przed podaniem posyp ogórki posiekaną dymką i gotowe.
Więcej o: