-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na żurek z wyjątkowym dodatkiem. Śląskie gospodynie nigdy o tym nie zapominają
Przepis na żurek z wyjątkowym dodatkiem. Śląskie gospodynie nigdy o tym nie zapominają
Żurek to nasza narodowa duma i z pewnością wiele osób uważa, ze to najpyszniejsza polska zupa. Podstawą jest oczywiście dobry, żytni zakwas oraz biała kiełbasa, ale to nie wystarczy, żeby żurek smakował wybitnie. Liczy się jeszcze jeden dodatek, a najlepsze gospodynie nigdy o nim nie zapominają. Wystarczy już mała garstka, a żurek z miejsca staje się smaczniejszy.
Żurek to danie, które najbardziej kojarzy się z Wielkanocą lub potrawami kuchni śląskiej (chociaż na Śląsku mówi się żur, nie żurek), to kochają go wszyscy Polacy i zajadamy się nim przez cały rok. Czy to w domowym zaciszu, restauracji, czy karczmie, żurek zawsze powinien być esencjonalny, kwaśny i aromatyczny. Jeden dodatek świetnie uzupełnia smak potrawy. Chodzi o suszone grzybki. Część doświadczonych gospodyń (i gospodarzy) doskonale o tym wie, nieco mniej doświadczonych musimy gorąco zachęcić, by zawsze dorzucać je do żurku. Nie tylko zmienia się kolor potrawy, lecz także aromat, a połączenie suszonych grzybków i wędzonki to droga do kulinarnej rozkoszy.
Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Mamy na to patenty
Przepis na żurek z suszonymi grzybkami - idealny od A do Z
Składniki:
- 0,5 kg białej kiełbasy (surowej),
- 0,5 kg wędzonki (możesz użyć wędzonych żeberek),
- ok. 400 g wędzonej kiełbasy,
- pęczek włoszczyzny (opcjonalnie),
- 2 butelki zakwasu na żurek, możesz użyć także zakwasu domowej roboty,
- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
- pół główki czosnku,
- 2-3 łyżki tartego chrzanu,
- garść suszonych grzybów,
- jajka na twardo do podania.
Żurek z suszonymi grzybami i chrzanem - sposób wykonania:
- Wędzone żeberka pokrój na części i włóż do garnka. Zalej je zimną wodą i zagotuj na niewielkim ogniu. Kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, jeśli jej używasz, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego oraz suszone grzybki pokruszone w dłoniach i gotuj przez ok. 40 minut.
- Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, wyjmij je z wywaru. Dodaj białą kiełbasę oraz wędzoną kiełbasę pokrojoną w krążki. Lekko osól wywar, dodaj posiekany czosnek i dalej gotuj przez ok. 20 minut.
- Kiedy biała kiełbasa się ugotuje, wyjmij ją z wywaru, ostrożnie usuń osłonkę i pokrój ją na kawałki. Ponownie włóż do zupy i dodaj butelkę zakwasu. Jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej więcej.
- Do zupy dodaj starty chrzan, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub utłuczonymi ziemniakami, obowiązkowo okraszonymi skwarkami. Opcjonalnie możesz zabielić kwaśną śmietaną.