Chyba nie ma na świecie ładniejszych słodkości niż francuskie makaroniki. Ich uroczy wygląd od razu zachęca do zjedzenia chociaż jednej sztuki. Najczęściej przyrządza się je z białek jaj, cukru pudru oraz mielonych migdałów. Gdy wystygną, przekłada się je kremem, a następnie dekoruje polewą lub lukrem. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych zadań, ale smak wynagrodzi kuchenny trud.
Makaroniki piecze się w niskiej temperaturze w foremkach lub na blaszce. W zależności od użytych składników mogą być kruche i chrupiące albo miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Oto produkty potrzebne do przygotowania słodkości:
PORADA! Dla nadania koloru możesz użyć dowolnych barwników spożywczych. Nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu, a w prosty sposób mogą odmienić wygląd ciasteczek.
Makaroniki wywodzą się z Włoch i Francji. Początkowo były uważane za pokarm biedaków. Dopiero z czasem zyskały uznanie wśród zamożnych grup i zaczęły pojawiać się na stołach władców. W Polsce niektórzy porównują ich smak oraz kruchość do bezy. Oto instrukcja przygotowania:
Najwięksi miłośnicy słodkości mogą na koniec polać ciasteczka lukrem albo posypać je cukrem pudrem. Smacznego! Lubisz makaroniki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.