Jak zrobić makaroniki? Znam prosty sposób. Wyjdą słodkie, kruche i kolorowe. Przebijają bezę

Mamy tu jakichś fanów słodkich, kolorowych ciasteczek? Idealnie pasują do kawki albo herbatki w weekendowe popołudnie. Znam sprawdzony przepis, którym chętnie się z tobą podzielę. Zobaczysz, że będą smakować jak oryginalne francuskie makaroniki.

Chyba nie ma na świecie ładniejszych słodkości niż francuskie makaroniki. Ich uroczy wygląd od razu zachęca do zjedzenia chociaż jednej sztuki. Najczęściej przyrządza się je z białek jaj, cukru pudru oraz mielonych migdałów. Gdy wystygną, przekłada się je kremem, a następnie dekoruje polewą lub lukrem. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych zadań, ale smak wynagrodzi kuchenny trud.

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Prosty przepis na makaroniki. Znikną ze stołu jako pierwsze

Makaroniki piecze się w niskiej temperaturze w foremkach lub na blaszce. W zależności od użytych składników mogą być kruche i chrupiące albo miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Oto produkty potrzebne do przygotowania słodkości:

  • 150 g cukru zwykłego,
  • 125 g cukru pudru,
  • 125 g mąki migdałowej,
  • 110 g białek,
  • 2,5 łyżki wody,
  • 100 g białej czekolady,
  • 100 g śmietanki 30 proc.

PORADA! Dla nadania koloru możesz użyć dowolnych barwników spożywczych. Nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu, a w prosty sposób mogą odmienić wygląd ciasteczek.

Prosty przepis na makaroniki
Prosty przepis na makaroniki pexels.com/Valeria Boltneva

Jak zrobić idealne makaroniki? Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Makaroniki wywodzą się z Włoch i Francji. Początkowo były uważane za pokarm biedaków. Dopiero z czasem zyskały uznanie wśród zamożnych grup i zaczęły pojawiać się na stołach władców. W Polsce niektórzy porównują ich smak oraz kruchość do bezy. Oto instrukcja przygotowania:

  1. Przesiej mąkę migdałową z cukrem pudrem.
  2. Dodaj 55 g białek i wymieszaj całość.
  3. W garnku podgrzej cukier z wodą. Powstanie syrop cukrowy.
  4. Pozostałe białka ubij, połącz z przygotowanym syropem i zmiksuj.
  5. Połącz masę migdałową z masą cukrową. Dołóż wybrany barwnik spożywczy.
  6. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
  7. Wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Poczekaj godzinę. Następnie piecz ciastka w 150 st. C przez 30 minut.
  9. Ubij śmietankę z czekoladą na gładką masę.
  10. Smaruj kremem jeden makaronik i przykrywaj masę drugim makaronikiem.

Najwięksi miłośnicy słodkości mogą na koniec polać ciasteczka lukrem albo posypać je cukrem pudrem. Smacznego! Lubisz makaroniki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: