Jeśli marzysz o idealnie miękkich i smacznych słodkościach, ta propozycja będzie strzałem w dziesiątkę. Jak zrobić pączki bananowe? Przygotuj je przy najbliższej okazji. Będą hitem zwłaszcza w karnawale i tłusty czwartek.
Fot. iStock, Mikhail Kolomiets
REKLAMA
REKLAMA
Kiedy zbliża się tłusty czwartek nasza wyobraźnia na temat przekąsek szaleje. Jedni stawiają na klasyki, inni nie mogą się powstrzymać przed eksperymentowaniem. Donuty, faworki i słodkie bułeczki z nadzieniem są w tym czasie bardzo rozchwytywane, a klasyczne smaki to między innymi dżem, budyń i marmolada. Jednak warto czasem odejść od tradycji i spróbować czegoś nowego, np. stawiając na pączki bananowe. Delikatnie słodkie, miękkie i puszyste - są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji.
REKLAMA
Zobacz wideo Arcyłatwe pączki z serka waniliowego
Pączki bananowe to mój hit na tłusty czwartek. Idealne nadzienie to podstawa
Do nadziewania możesz wybrać coś klasycznego, jak dżem różany lub budyń waniliowy. Jednak smak jest jeszcze lepszy, gdy do środka wprowadzi się domową konfiturę bananową. Robi się ją z 5 składników, a w pamięci zostaje na długo.
Składniki na pączki:
500 g mąki pszennej,
70 g cukru,
łyżeczka soli,
3 dojrzałe banany,
2 jajka,
100 ml mleka,
50 g masła,
2 łyżki spirytusu,
20 g świeżych drożdży,
olej do smażenia.
Składniki na konfiturę bananową:
4 dojrzałe banany,
20 g cukru,
4 łyżki wody,
sok z jednej cytryny,
łyżeczka cynamonu.
Pączkifot. tupungato / iStock
Co zrobić, aby pączki były puszyste? Obłędne przekąski na tłusty czwartek
Puszystość tych pączków zależy od kilku kluczowych czynników, takich jak odpowiednie wymieszanie składników, czas wyrastania ciasta i temperatura smażenia. Sekretem jest również odpowiednia liczba bananów, które dodają wilgotności i delikatności.
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania konfitury. Obierz banany i pokrój na małe kawałki. W średnim garnku wymieszaj owoce, cukier, sok z cytryny, wodę i cynamon. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż banany zaczną się rozpadać i masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Teraz czas na masę. Obierz banany i rozgnieć je na jednolitą masę. Możesz użyć widelca lub blendera.
W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. W osobnej misce ubij jajka, a następnie dodaj do nich pozostałe mleko, roztopione masło, spirytus oraz rozgniecione banany. Dodaj rozczyn drożdżowy i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, delikatnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Uważaj, aby nie mieszać zbyt intensywnie, bo możesz sprawić, że pączki będą twardsze.
Przykryj miskę z ciastem ściereczką i pozostaw na około 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu, aby mogło wyrosnąć i podwoić objętość.
Formuj z ciasta kulki. Jeśli chcesz, już na tym etapie wypełnij je wybranym nadzieniem. Ja robię to zwykle po usmażeniu.
Rozgrzej olej w dużym garnku lub głębokiej patelni do temperatury około 180°C. Smaż pączki partiami, aż będą złociste z każdej strony (około 2-3 minuty na stronę).
Po usmażeniu, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy będą chłodniejsze, za pomocą strzykawki lub rękawa cukierniczego nadziej je konfiturą.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, jeśli lubisz. Możesz również udekorować je kawałkami suszonego banana lub posypką czekoladową. Smacznego!