Czosnek, znany z licznych korzyści zdrowotnych, jest jednym z głównych składników tej zupy. Jego naturalne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe wspomagają odporność, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym. Dodatek nadaje potrawie nie tylko intensywny aromat, lecz także wyrazisty smak, który w połączeniu z delikatnymi ziemniakami tworzy ciekawą całość. Ewa Wachowicz, polska dziennikarka i autorka książek kulinarnych, znana z prowadzenia programów telewizyjnych, w tym "Ewa gotuje", udostępniła autorski przepis na swojej stronie internetowej. Udowodniła tym, że nie trzeba wielu składników, by ją przygotować.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa krem z ziemniaków i czosnku. Kilka składników rozgrzewa na długo
Jeśli nie wiesz, co przyrządzić na najbliższy obiad, odpowiedź sama się nasuwa. Potrzebne składniki możesz mieć już w domu, a jeśli nie, bez problemu znajdziesz je w każdym sklepie. Przyrządzenie jest tak proste, że na pewno sobie z nim poradzisz.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 2 główki czosnku polskiego,
- cebula,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Czym doprawić zupę krem z ziemniaków? Proste dodatki podkręcające smak
Choć Ewa Wachowicz nie używa tych dodatków w swoim przepisie, istnieje wiele sposobów na wzbogacenie smaku zupy ziemniaczanej. Ja często dodaję do niej odrobinę świeżego tymianku lub rozmarynu. Świetnie sprawdzi się także kilka kropel soku z cytryny lub odrobina śmietany.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij ogonki z główek czosnku, wlej do środka po łyżce oliwy, zawiń w folię aluminiową i piecz przez około 40 minut, aż stanie się miękki i pachnący.
- Na głębokiej patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i dorzuć pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby się zeszkliła i nie przypaliła.
- Wyciskaj upieczony czosnek do zeszklonej cebuli. Dobrze wymieszaj, aby smaki się połączyły.
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj je do cebuli i czosnku na patelni, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, stopniowo dolewając bulion (około 400 ml).
- Po około 25 minutach, gdy ziemniaki będą miękkie, dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw na około 5 minut, aby smaki się połączyły.
- Zmiksuj potrawę na gładki krem, stopniowo dolewając resztę bulionu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Przed podaniem posyp ją świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawaj z grzankami, lub podsmażonym czosnkiem. Smacznego!